LHC-basens tuffa betyg: "Det är ett misslyckande"

Lättnad och glädje i LHC efter säkrade SHL-kontraktet, men ordföranden Roger Ekström hymlar inte om betyget. "Ett misslyckande", säger han.

LHC-ordföranden Roger Ekström kan konstatera att det blir fortsatt spel i högsta serien.

LHC-ordföranden Roger Ekström kan konstatera att det blir fortsatt spel i högsta serien.

Foto: Bildbyrån

Ishockey2021-04-02 08:30

Det kunde ha blivit en ångestfylld påsk för Linköping HC.

Men det blir inget otäckt kval, det blir inga matcher med 50 miljoner på spel – det blir SHL-hockey i Saab arena även till hösten. Av de scenarion som jobbats med i vinter och vår kan den ena kastas i papperskorgen.

– Vi hade planerat in ett telefonmöte med styrelsen på kvällen på påskafton. Nu behöver vi inte ha det, säger Roger Ekström.

Som alla andra pustar han ut, men mitt i allt det goda finns en stark smak av besvikelse och självkritik.

Ekström säger:

– Det känns lite förmätet att vi är så glada och så nöjda över att ha klarat oss kvar. Vi har så mycket högre ambitioner än så. Det känns inte rätt att fira. Vi ska vara glada och tacksamma, men absolut inte nöjda. Vi kan njuta över påsken, men sedan är det bara att kavla upp ärmarna.

– Man ska kalla saker för dess rätta namn. Vi hade helt andra förhoppningar och då är det ett misslyckande. Sen finns det orsaker och det ska vi bena i. Det har på många sätt varit en speciell säsong.

Hur mycket har du tvivlat?

– Nja, inte tvivlat på att vi inte skulle klara det. Men för en dryg månad sedan, då kände jag att vi verkligen behövde förbereda oss på att det kan bli kval.

Hade ni klarat allsvenskt spel?

– Ja, inte så att vi hade gått under, men det hade varit en enormt stor omställning. På så många sätt. Studsar du upp direkt kan du säkert hantera det, men många klubbar har det tufft att komma tillbaka. Jag lider verkligen med HV, Brynäs och Oskarshamn som riskerar att hamna där.

Vad händer nu?

– Två intensiva mötesveckor. Interna och externa. Träff med kaptensgruppen, ledarna, aktieägare, White lions...

Klas Östman tar över som tränare och presenteras när schweiziska Zug spelat färdigt. Utanför isen är mycket gjort med genomförda varsel, förändrad bolagsstruktur och säkrad ekonomi.

– Vi hade en treårsplan och möjligt att vi måste börja att titta på en ny. Jag tror inte på stora förändringar utan mer på lugn och ro och att tålmodigt jobba framåt, säger Roger Ekström.

Du har pratat om runt tio miljoner lägre spelarbudget i pandemins spår.

– Ja, jag skulle tro att vi hamnar där omkring.

Ekonomiska resultatet?

– Någonstans runt sju miljoner minus. Känslan är att många har det ännu tuffare. Vi har gjort åtgärder och fått hjälp som gör att vi överlever. Men sporten måste börja försörja sig själv snart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!