"Jag hoppas att vi blir kvar här ett tag"

I eftermiddag väntar jumbon Mora för serieledaren Linköping IBK. Corren har tagit pulsen på tjeckiske nyförvärvet MatejJendrisák.

Foto: Johnny Gustavsson

Innebandy2014-11-16 08:22

Matej Jendrisák har gjort stark entré i Linköping och svensk innebandy. Och planen är att den tjeckiske landslagscentern ska bli kvar flera år framöver.

– Jag hoppas att vi blir kvar här ett tag. Jag behövde en ny utmaning och ville uppleva något annat, säger 25-åringen.

Det är fredag förmiddag i sporthallens kafé. Utanför: grått, tråkigt och inte särskilt upphetsande. Men för Matej Jendrisák är det ingen vanlig fredag i Linköping.

Han och hans sambo Radka har sin andra privatlektion i svenska senare under dagen. En efterlängtad sådan.

Efter ett par första månader, som kändes lite som semester, i den nya hemstaden började livet utanför innebandyplan bli långtråkigt.

– Vi har lagat mycket mat, sett en hel del filmer. Vi trivs i Linköping, men det blev lite tråkigt. Så att studera svenska är kul och vi har en väldigt bra lärare. Det är ett ganska tufft språk att lära, men vi vill verkligen lära oss så det kommer nog gå bra, säger Matej Jendrisák.

Nyförvärvet från Chodov i den tjeckiska huvudstaden skrev på ett kontrakt på ett år i somras, med en option på en förlängning med ytterligare två säsonger. Och planen är att stanna i Sverige och Linköping ett bra tag. Efter nyår hoppas Matej att både han, som läst företagsekonomi i Prag, och Radka, som spelar i Linköping IBK:s damlag i division två, har jobb.

– Med vad? Ja, det är frågan. Ekonomiavdelningen på något större företag, kanske, säger Matej Jendrisák.

Han ger ett mycket sympatiskt intryck. En lugn, lite tillbakadragen man uppvuxen i Havirov nära den slovakiska gränsen. Efter att ha vunnit poängligan tre år i rad i tjeckiska ligan kände Matej att han behövde en utmaning. Och ingen kan säga att han inte klarat omställningen. Det mer fysiska spelet i Sverige passar centern Jendrisak bra och tillsammans med Martin Karlsson och Gustav Fritzell bildar han en tung formation.

– Jag är inte så snabb som jag skulle vilja, därför behöver jag använda min kropp, säger Matej och hyllar femmans backpar Anton Karlsson/Jacob Sigfridsson.

Tillsammans med Anton Karlsson, som med största sannolikhet får en VM-biljett på måndag, är Jendrisák Linköpings bidrag under världsmästerskapet i Göteborg i december. Det blir hans tredje VM. Laget, som tog brons 2010, har inget uttalat mål – men fiaskot, sjundeplatsen från 2012 ska inte upprepas. Och faktum är att Tjeckien vann mot Sverige för första gången i våras.

Men innan VM väntar Mora hemma på söndag och regerande Falun borta nästa helg för serieledaren Libk.

– En väldigt viktig match på söndag. Om vi inte vinner mot Mora så är inte segern mot AIK (5–2 i onsdags) något värd, säger MatejJendrisák

Libk är skadefritt och vi skrev i fredagstidningen är Jesper Alm nedskriven i division 1-laget för att få mer speltid.

Matchen mot Mora är klockan 14 i sporthallen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!