Astbrant vill inte tänka på framtiden

Johan Astbrant går nu in på sin sjätte säsong som huvudtränare i Libk. Om det blir den sista? "Jag försöker inte fundera så mycket".

Libk:s tränare Johan Astbrant blev pappa till Lizzie för knappt fyra månader sen. I kväll väntar seriepremiär mot Jönköping.

Libk:s tränare Johan Astbrant blev pappa till Lizzie för knappt fyra månader sen. I kväll väntar seriepremiär mot Jönköping.

Foto: Peter Calén

Innebandy2019-09-23 16:07

Med två SM-finaler på sitt cv så är det ingen tvekan om att Johan Astbrant är en meriterad tränare. På fem säsonger har det också blivit en semifinal och två kvartsfinaler.

Nu, när han står i startblocken för sin sjätte säsong, känner han sig mer osäker på lagets kapacitet och var man kommer att hamna.

– Från den trupp som gick till final 2016 är det bara fem spelare kvar. Robin Laakso, Martin Karlsson, Matej Jendrisak, Jesper Alm och Felix Lanver. Så det har varit en väldigt stor omsättning på spelare. Jämför man med till exempel Falun och Storvreta så har de väl bara tappat typ fem spelare de senaste säsongerna.

Just den stora omsättningen tror han också gjort att han själv kunnat fortsätta och hitta ny energi.

– Hade vi haft samma lag nu som för fem år sen hade jag nog inte varit kvar, då hade behovet av en ny röst varit större. Men nu har det blivit så stora förändringar att både jag och spelarna hittat ny energi och fått nytändningar. 

Så omsättningen kanske inte bara varit till ondo?

– Man kan välja att se det som man vill. Ser man tillbaka så har vi tappat väldigt stora karaktärer. Marcus "29" Johansson, Anton "Kakan" Karlsson, Simon Klein, Jesper Johansson, Jocke Ström... Man kan hålla på och räkna hur länge som helst. Henrik "Bea" Qvist är en till.

– Och jag kan absolut sakna de karaktärerna, för de är på sätt och vis omöjliga att ersätta.

Men omsättningen har gjort att han själv hittat ny kraft för varje säsong. Men om det ska bli ännu fler år kräver han besked.

– Jag vill se att föreningen gör en ordentlig satsning där man har en tydlig strategi och målsättning och rätt förutsättningar för att klara målet först.

–  Jag känner att Libk inte kan köra på som man gjort ett par säsonger, där nästan slumpen fått avgöra hur det ska gå. 

Vad behövs?

– Man får inte glömma att det är extremt många i vår förening som jobbar ideellt och att kräva att de ska lägga mer av sin fritid kan man inte göra. De gör redan ett fantastiskt jobb. Men jag kan exempelvis tycka att föreningen borde kunnat vara bättre på att behålla de bästa spelarna. Det är bara att se vilka som gått iväg. Hade de varit kvar så hade vi varit på samma nivå som Storvreta och Falun idag. Vi har lyckats fylla på med egna spelare som gjort det bra, men det går inte hur länge som helst.

Om du ska titta på dagens trupp, lagdel för lagdel. Vad säger du först om era målvakter?

– Två jämna målvakter där vi säkerligen kommer alternera mer än vi kanske gjort tidigare. Laakso har sin rutin och erfarenhet, Blom (Andreas) är ung och väldigt hungrig och har gjort det riktigt bra under försäsongen.

Backarna?

– Genom åren har vi tappat många kilo och mycket erfarenhet. Vi har varit bortskämda med stabila backar, nu kanske vi har lite mer fart och killar som verkligen älskar sin sport. Många är oprövade men det ska bli oerhört spännande att se hur de klarar SSL.

Centrar?

– Jag skulle vilja påstå att vi har en av seriens bästa uppsättning med Matej Jendrisak, Oskar Seth, Simon Palmén och Markus Lindström. Tre av fyra har landslagsmeriter och få lag kan slå det.

Forwards?

– Kanske den lagdel som jag upplevt haft det tuffast under försäsongen. Vi har gjort alldeles för få mål, trots att vi skapat många bra chanser. Där har vi en större kontrast av spelartyper med killar som lirar det gamla sättet, mer stillastående, och de yngre som har mer fart och positionsbyten. Kan vi få ihop den mixen så kan det bli spännande. 

Matchdags

Jönköping IK-Linköping IBK

SSL, Idrottshuset Jönköping, tisdag 18.30

Läget i laget: Frågetecken för Oskar Hagberg, Filip Samuelsson och Adam Zetterström.

Oddset: 1 2,68 X 5,30 2 1,91

Övriga matcher: Pixbo-Visby, Storvreta-Falun.

Vi tippar: 3-6

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!