Hymn dröm för Vätternrundan

Det finns mycket att inspireras av när man upplever Vasaloppet på plats. Även för ett systerarrangemang som Vätternrundan.

Musik. Vasaloppets hymn är något Ulrika Smith Svenstedt gillar. Hon skulle vilja införa något liknande musikstycke i Vätternrundan.

Musik. Vasaloppets hymn är något Ulrika Smith Svenstedt gillar. Hon skulle vilja införa något liknande musikstycke i Vätternrundan.

Foto: Jens Bollius

SKIDOR2018-03-03 17:19

– En hymn skulle vi också vilja ha. Men det finns inte riktigt den kulturen i Östergötland som Dalarna har med sin musik och sina dalahästar, säger Vätternrundans marknadschef Ulrika Smith Svenstedt.

Ulrika Smith Svenstedt vet vad hon talar hon när hon står intill den klassiska målgångsskylten i centrala Mora. Här har kommit i mål sex gånger i sitt liv, efter att ha åkt de nio milen från Sälen. Fyra gånger i vanliga Vasaloppet, en gång i öppet spår och en gång i nattvasan.

– Vasaloppet är en del av den svenska folksjälen, precis som Vätternrundan. Jag har ju vuxit upp med längdskidåkning och fick en relation med Vasaloppet redan från början. Min pappa Christer har åkt 15-20 gånger, berättar Ulrika.

Vad är det speciella med Vasaloppet?

– Att man gör det omöjliga, något som känns lite galet. De öppna myrarna ger en speciell känsla, när publiken sitter där och grillar. Man vill nästan stanna för att det är så fint.

Vad är knepet med att klara de nio milen?

– Att man tar depå för depå och räkna ner på det viset. Precis som i Vätternrundan. Annars känns målet långt bort i början. Man måste ta ett steg i taget.

Ulrika Smith Svenstedt har stått i Vätternrundans monter på Vasaloppsmässan hela veckan och svarat på frågor, insupit atmosfär och snappat upp idéer.

Det är lite skillnad mellan arrangemangen. Vasaloppet har fördelen av att ha kvar sin arena hela året, medan Vätternrundan har sin väg att tillfälligt vara på. Å andra sidan har Vätternrundan start och mål i samma stad, Vasaloppet har mycket mer logistik att jobba med med nio mil mellan start och mål.

– Man får försöka hela tiden skruva på saker och göra det lite bättre hela tiden.

En fin sak som skapar stämning på Vasaloppet är hymnen med fioler och nyckelharpor som spelas i högtalarna hela tiden. Vätternrundan har ingen motsvarighet.

– Ett sånt passande musikstycke skulle vi vilja ha. Det finns någon låt från förr, tror jag, men inget sånt musikstycke, säger Ulrika Smith Svenstedt.

Michael Thorén, Motalakillen som är vd för En svensk klassiker, är förstås också på plats i Mora hela veckan och har gjort två starka bedrifter med sina barn. Först kom han i mål ihop med dottern Annie i öppet spår, då Annie slog nytt klassikerrekord i tid. Sedan körde han nattvasan

natten mot lördag och kom i mål i skatestilen på dryga sex timmar ihop med sonen Mike.

En förfrusen finger, men annars gick det bra.

– Jag har lite ont i en fot när det är skate, säger Thorén.

18 mil på en vecka är dock inte nog. Senare i år ska Thorén åka Nordenskiöldsloppet i norrland, över 22 mil. Han gör det ihop med Icas Martin Törnqvist.

– Det är galet, men jag ska göra det, säger han.

Vasaloppet, det stora, körs på söndagen för 94:e gången. Med start klockan åtta i Berga by och målgång i Mora på eftermiddagen.

Klassikern kan följas live på Östgöta medias alla sajter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om