Het kamp om bÀst i Linköping

Hon var lyckosam som spets nÀr det blev DM-guld nyligen. Men det Àr som back som Louise Crona stöttar upp IBF Linköpings lag som i vinter kan bli bÄde bÀst i stan och bÀst i lÀnet.

IBF Linköpings Louise Crona Ă€r först och frĂ€mst back, men kan ocksĂ„ anvĂ€ndas till mer offensiva uppgifter. I helgen startar allsvenskan, en sĂ€song dĂ€r IBF har chansen att bli bĂ„de bĂ€st i Linköping och bĂ€st i Östergötland.

IBF Linköpings Louise Crona Ă€r först och frĂ€mst back, men kan ocksĂ„ anvĂ€ndas till mer offensiva uppgifter. I helgen startar allsvenskan, en sĂ€song dĂ€r IBF har chansen att bli bĂ„de bĂ€st i Linköping och bĂ€st i Östergötland.

Foto: Jens Bollius

INNEBANDY2018-09-28 11:00

LÄS MER: Libk bygger för framtiden

– Vi har sprungit mycket i Vidingsjöbacken pĂ„ försĂ€songen och i Ă„r ska vi orka mest, sĂ€ger 17-Ă„ringen inför premiĂ€ren mot VĂ€sterĂ„s i Folkungahallen pĂ„ lördag.

Louise Crona Àr uppvuxen i Hjulsbro dÀr hon haft en barndom med massor av sport. Gymnastik, handboll, fotboll och innebandy var det innan hon för tvÄ Är sedan bestÀmde sig för att bara satsa pÄ innebandyn.

– Sporten passar mig bĂ€st, roligast och jag har tyckt om mina lag och mina trĂ€nare, sĂ€ger hon.

Louise började i ett pojklag dÀr hon kamperade ihop med tvillingbrorsan Thomas Crona, som nu gÄr pÄ riksinnebandygymnasiet i UmeÄ, i Libks 01-lag.

Efter det har hon spelat med 99:or pÄ flicksidan och pÄ meritlistan finns ett SM-brons med östgötalaget i F17-klassen.

Louise har fÄtt se IBF Linköpings lyft de senaste Ären, nÀr det blev serieseger för damlaget i ettan 2017 och sedermera kvalseger. Senaste sÀsongen fick hon sedan Äldern inne och spelade frÄn och till nÀr IBF kom trea i allsvenskan som nykomling.

Nu i vinter kan bÄde Louise, som Àr lagkapten i klubbens juniorallsvenska lag, och IBF ta ytterligare kliv i det som Àr Sveriges andraliga för seniorer.

Hur Àr du som spelare?

– Jag Ă€r trygg och lugn och det viktigaste Ă€r att inte slĂ€ppa till nĂ„got bakĂ„t. Det jag kan förbĂ€ttra Ă€r att jag kan ta för mig mer. Jag gör det i JAS-laget och jag kan göra det i allsvenskan ocksĂ„.

Är det nĂ„gon sĂ€rskild spelare som blir viktig för IBF i vinter?

– Ja, Evelina NydĂ©n. Hon har erfarenhet och har en ledarroll som kapten. En bra innebandyspelare som fĂ„r med sig alla i laget, ser till att alla Ă€r redo.

Kan ni utmana Libk om bÀst i stan?

– Jag har inte jĂ€ttebra koll pĂ„ dem, mer Ă€n att de har flyttat upp yngre. Att möta Libk Ă€r alltid nĂ„got man ser fram emot och vi kan absolut utmana dem om vi hĂ„ller ihop försvaret. Klart att vi vill bli bĂ€st i stan, men mĂ„let Ă€r att ta poĂ€ng mot alla lag och ta sĂ„ mycket poĂ€ng som möjligt. Vi möter mĂ„nga bra lag, men jag tror pĂ„ en bra sĂ€song. Det ska bli jĂ€ttekul.

Kan Linköping fÄ ett lag i högsta serien igen?

– Ja, det tror jag. Det kommer mĂ„nga yngre spelare nu som kommer att bli bra, bĂ„de hos oss och Libk, sĂ€ger Louise Crona.

Linköpingsderbyna mellan IBF och Libk spelas i vinter 4 november och 17 februari. Övriga lag frĂ„n vĂ€stra som Linköpingslagen möter dubbelt: Lockerud, Mariestad, Rönnby ungdom, Skoghall, Telge, VĂ€sterĂ„s, VĂ€stra mĂ€lardalen. Lagen frĂ„n södra serien som vĂ€ntar i enkelmöten: Åstorp/Kividinge, Kalmarsund, Fröjered, HovslĂ€tt, Lund elit, LindĂ„s rasta, Lindome, Röke.

Lyssnar pÄ trÀnaren

Namn: Louise Crona.

Ålder: 17 Ă„r.

Bor: Hus i Graneliden i Linköping.

Familj: Mamma, pappa, tvillingbror.

Studerar: TvÄan pÄ naturprogrammet pÄ Katedralskolan.

Fritidsintressen: Innebandy, hÀnga med kompisar.

Förebild: Det Àr olika hela tiden, alla Àr bra pÄ olika saker.

DrömresemÄl: London.

Blir glad av: FÄ vara pÄ planen.

Blir irriterad pÄ: Inget sÀrskilt.

Lyssnar pÄ: Min trÀnare, mina förÀldrar och familj.

BĂ€sta tv-program: Prison break.

Senast lÀsta bok: Twilight om fantasy och vampyrer.

Favoritlag: IBF Linköping.

Aktuell som: Back i IBF Linköping som har premiÀr i innebandyallsvenskan mot VÀsterÄs pÄ lördag.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om