Stark debut av Åberg i natt: "Puttat väldigt bra"

Ludvig Åberg imponerade direkt i majordebuten. Svensken låg delad nia när spelet i US Masters bröts i natt. –Han har puttat väldigt bra, säger mentorn Peter Hanson.

Första slaget i en major slutade med att bollen hamnade i bunkern.

Första slaget i en major slutade med att bollen hamnade i bunkern.

Foto: Christer Höglund/TT

Golf2024-04-12 06:40

Ett oväder försenade den första rundan på Augusta National och Ludvig Åberg hann bara spela elva hål innan torsdagens solnedgång. När en tuta förkunnade att spelet var slut för dagen låg det 24-åriga stjärnskottet två under par och delade niondeplatsen.

– Med tanke på hur svåra förhållanden det är så gör han det bra, säger Peter Hanson.

Inte förrän klockan 16.18, lokal tid, var det dags för Åberg att slå sitt första golfslag någonsin i en major. Det första han gjorde var att skicka ned bollen i en fairwaybunker.

DeChambeau briljerade

När Åberg stod på första tee och sneglade mot resultattavlan bakom 18:e green hålade Bryson DeChambeau samtidigt ut där för utmärkta 65 slag, sju under par, och en tidig ledning i tävlingen.

Ribban var lagd.

Och Ludvig Åberg lät sig inte skrämmas. Han lyckades rädda par på ettan och rullade sedan i en birdieputt på tvåan, trots att utslaget hamnade bland träden till vänster.

Det var framför allt på greenerna som Åbergs spel imponerade. Han var illa ute på femman men räddade par och kunde lite senare göra dagens andra birdie på åttan.

På sina elva hål gjorde Åberg inte en enda bogey.

– Han har räddat upp när han har missat green och satt några verkligt viktiga puttar för par, summerar mentorn och förra Masters-trean Peter Hanson.

"Trygghet och lugn"

Ludvig Åberg har under sin korta proffskarriär gång på gång visat att han klarar att hantera alla nya utmaningar som kommer i hans väg. Debuthålen på anrika och mytomspunna Augusta National var inget undantag.

– Det är klart att där finns nervositet, men det finns en trygghet och ett lugn i hans person och hur han hanterar det, säger Hanson.

Insatsen imponerade extra mycket eftersom Åberg och övriga spelare som gick ut sent på dagen fick spela i ett alltmer tilltagande och rätt nyckfullt blåsväder.

Det blir en kort natts sömn för Åberg, som får fortsätta den andra rundan redan klockan 07.50 (13.50 svensk tid), genom att slå ut på hål 12 nere i "Amen Corner". Totalt 25 håls spel väntar svensken under fredagen, då det gäller att fortsätta på den inslagna vägen för att positionera sig inför helgen.

DeChambeau var fortsatt i ledning när mörkret lade sig över Augusta, ett slag före världsettan Scottie Scheffler. Bakom de två amerikanerna ligger danske debutanten Nicolai Højgaard trea, på –5 med tre hål kvar att spela av sin första runda.

Tiger Woods hann med 13 hål innan spelet bröts – och den 48-årige legendaren gjorde inte den stora Augustapubliken besviken. Woods delar 17:e plats, ett slag under par.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om