Linköping först i världen med unika systemet

Med hjälp av ny teknik kommer även personer med synnedsättning att kunna röra sig fritt på löparbanorna i Linköping.

Johan Pettersson som jobbar för Synskadades Riksförbund i Östergötland ger höga betyg till det nya systemet.

Johan Pettersson som jobbar för Synskadades Riksförbund i Östergötland ger höga betyg till det nya systemet.

Foto: Samuel Zurawski

Friidrott2022-09-22 07:00

– Vi vill skapa möjligheter för alla invånare i Linköping att vara fysiskt aktiva genom hela livet och då är det självklart att även satsa på den här typen av hjälpmedel, säger Andreas Hagström, idrottsutvecklingschef på Linköpings kommun. 

Det nya systemet, som är det första i sitt slag, är utvecklat av företaget Nordic Evolution. 

– Utövaren sätter på sig ett par skallbenslurar runt örat. Lurarna är kopplade till en modul som bygger på en GPS och GPS-signalerna ger upp till en centimeter noggrannhet utefter vilken bana som är inprogrammerad. När man är på rätt spår hörs ett tickande ljud i båda öronen, om man kommer för långt ut till vänster tickar det i höger öra, och tvärtom, Olle Axelsson, från Nordic Evolution.

Hur kom det sig att ni valde att satsa på den här typen av teknik?

– Idén kom ifrån att jag och en kompis tittade på paralympics och kände att det rimligtvis borde finnas ett feedback-system. Vi har arbetet med tekniken i ungefär två år och Linköping är först ut i världen med att köpa det här systemet, säger Olle Axelsson från Nordic Evolution. 

Johan Pettersson, som själv har en synnedsättning, har både testat systemet och varit med och utvecklat det. 

– Det fungerar jättebra. Det gör det enklare för personer som har en grav synnedsättning eller som inte ser något alls att kunna ha en mer aktiv fritid utan att ta hjälp av någon annan, säger Johan Pettersson som också jobbar för Synskadades Riksförbund i Östergötland. 

Systemet går lika bra att använda på en joggingtur i Linköping, som på skidor uppe i fjällen. 

– För egen del är det ett stort steg. Man kan lära sina mentala kartor i huvudet och de kan utvecklas långt. Men det tar tid och kräver mycket energi. Med det här systemet blir det en frihetskänsla att röra och ta sig fram på egen hand. 

Hade du väntat dig att uppleva teknik likt denna? 

– Den digitala tekniken har gått framåt något enormt de senaste åren så det är svårt att hänga med på allt. I och med hur fort det går har jag tänkt "varför inte", säger Johan Pettersson.

Är det en stor utgift för kommunen? 

– Kostnaden ligger ungefär på 65 000 kronor per system. Det kan tyckas vara en stor investering. Men med tanke på att den kan användas i flera år och att varje barn kan få chansen uppleva en frihetskänsla är det värt alla pengar, säger Andreas Hagström. 

De röda skallbenslurana är kopplade till den svarta modullen som sänder ut GPS-signaler.
De röda skallbenslurana är kopplade till den svarta modullen som sänder ut GPS-signaler.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!