Så ska fler spela längre

Ungdomsfotbollen är stark i Östergötland. Med 867 lag i seriespel. För att behålla antalet lag och spelare, och få ungdomarna att fortsätta längre, sjösätts en ny spelarutbildningsplan enligt riksmodell.

Nationella fotbollsutbildaren Jörgen Johansson och ÖFF:s kanslichef Thomas Kölnäs berättar om den nya modellen för ungdomsfotboll. Mer delaktighet är nyckelordet för att få fler barn att spela längre upp i åren.

Nationella fotbollsutbildaren Jörgen Johansson och ÖFF:s kanslichef Thomas Kölnäs berättar om den nya modellen för ungdomsfotboll. Mer delaktighet är nyckelordet för att få fler barn att spela längre upp i åren.

Foto: Jens Bollius

FOTBOLL2018-05-30 08:00

– Vi har varit konstanta i storlek några år bakåt. Vi kan notera att antalet flicklag ökat i Linköping. Där har vi jobbat med att stötta flickfotbollen, med LFC som bra ambassadör. Det gäller att skapa nätverk och få fler att börja och fler att hålla på längre, säger Thomas Kölnäs, kanslichef på ÖFF.

Hur ungdomsfotboll ska bedrivas har senaste decenniet varit en stor debattfråga. Hur mycket tävling ska det vara och hur mycket ska man bara delta?

Östergötland är inget undantag, länet här har nästan varit drivande i spelformerna med att inte räkna resultat och tabeller.

Nu går ÖFF dessutom ett steg längre i sin strävan att tona ned tävlingsmomentet. I den nya spelarutvecklingsmodellen ska barn vara nära spelet och bollen och delta i spelet så mycket som möjligt i både träning och match.

– Utbildning och tävling ska harmonisera med varandra. Man ska se matcher som ett utbildningstillfälle. Vi tog ju bort tabeller för de yngsta redan för tio-femton år sedan och vi vill avdramatisera tävlingen de första åren, och utbilda fler. Man ska rotera och alla ska få lika mycket speltid, säger Thomas Kölnäs.

2018 blir ett övergångsår för spelarutbildningsplanen, ett år för klubbar och ledare att lära och testa.

Sedan ska det jobbas med planen fullt ut från 2019.

En nyhet är den hopfällbara sarg som enkelt kan sättas upp och vikas ihop. Med sargen kan en stor plan indelas i småytor där sargen ger närhet till bollen för alla. I sex-sjuårsåldern ska det spelas tre mot tre, helst med sarg.

Efter det kommer fem mot fem i åtta-nioårsåldern. Man spelar med eller utan sarg och driver alltid i gång bollen.

Efter det följer sju mot sju i 10-12 år, nio mot nio i 13-14 år och elva mot elva på fullstorplan först vid 15 års ålder.

Nyheter är en "retreatline" där anfallande lag måste backa bakom när försvarande lag ska starta spelet. Man ska inte forechecka. Det införs också spel i tre perioder i hela landet, vilket ger ledarna chans till instruktion i två pauser i stället för en.

– Det har vi redan infört tidigare i Östergötland, nu gäller det hela Sverige, påpekar Thomas Kölnäs.

Jörgen Johansson, ÖFF-fostrad ledare med rötter på Hellgrenshagen i Malmslätt, är en av åtta nationella fotbollsutbildare som ska prata för spelarutbildningsplanen.

– Utbildningen är det viktigaste, framför tävlingen. Då lär man sig mer, säger Johansson.

Grunden för ÖFF:s utbildningsmodell är ett "mjukt" synsätt upp till 14 år. Från femton år ska den första riktiga tävlingen komma, med DM och regionala serier.

– IFK (Norrköping) följer hela systemet, toppar inte lag utan rullar ruint, poängterar Thomas Kölnäs.

Tänket från ÖFF med ungdomsfotbollen är allas rätt att vara med, att barn och ungdomar tidigt ska få ett förtroende för idrotten. Även om man inte är så "framstående".

– För allas bästa har vi ett fokus på individen i stället för laget. Man kan hitta ett tävlingsmoment i att göra framsteg för varje spelare, säger Jörgen Johansson.

I cuper ska det vara tillåtet för arrangerar att kora vinnare från 13 års ålder, men annars ska ungdomsfotbollen vara inriktad på allas rätt att delta och vara med. Träningsläger ska vara öppen för den som vill i stället för att selektera.

Vill ÖFF ha fler avlönade specialtränare eller ska det bygga på föräldrars engagemang?

– Vi vill bygga på att utbilda föräldrar och bygga på deras engagemang, säger Jörgen Johansson.

Det är en intressant debatt också hur mycket man ska ta ut spelare i 15-årsåldern i östgötalag och liknande, och hur mycket man ska se alla.

I östgötsk fotboll finns det exempel på de som varit bäst tidigt och blivit toppspelare, som Kristoffer Olsson, och det finns latebloomers, som Anton Tinnerholm.

Det finns både och. Som tagit olika vägar efter att ha varit olika bra vid olika tidpunkter.

– En röd tråd i de som blir elitspelare är att de hela tiden har velat utvecklas och att de haft både med- och motgångar. De ger inte upp för att det går tungt. Sedan har de som lyckas i stort sett alltid stöttande föräldrar bakom sig, föräldrar som inte satt press utan bara stöttat och funnits där, säger Jörgen Johansson.

– Sedan kan man bli mycket mer än bara spelare, man kan bli domare, ledare eller journalist eller ta många andra roller. Fotbollen är bred, poängterar Jörgen Johansson.

Östgötsk fotboll är stark med 867 ungdomslag i seriespel. Men sedan gäller det att få unga att också vara kvar i fotbollen långt upp i åren, kanske hela livet.

En utmaning som ÖFF vill tackla med sin nya spelarutbildningsplan.

Två fotbollsjobbare

Namn: Jörgen Johansson.

Ålder: 51 år.

Bor: Linköping.

Familj: Sambo Maria och sonen Leonardo.

Yrke: Nationell fotbollsutbildare, en av åtta i Sverige.

Fritidsintressen: Familjen, resa, idrott, padel.

Drömresemål: Australien, Argentina

Blir glad av: När familjen mår bra.

Blir irriterad på: Orättvisor.

Favoritlag: Åtvid.

Tränaruppdrag i fotboll: Malmslätts AIK, Mjölby AI, Tranås FF, Holmsund FF, Svenska fotbollförbundet ungdomslandslag U17 P96 och P98, spelarutbildare ÖFF pojkar och flickor 14-17 år, distriktsförbundskapten Östergötland P94, P95 och P97.

Bästa minne från östgötsk fotboll: "När vi vann division 3 med Malmslätts AIK 1999, och spelade 1–1 i division 2-premiären mot Jönköpings Södra på Hellgrenshagen 2000. Enda gången det kommit supporterbuss till Hagen. SM-finalen med östgötalaget P97 var också stort.

Namn: Thomas Kölnäs.

Ålder: 55 år.

Bor: S:t Anna.

Familj: Fru, tre barn.

Yrke: Kanslichef på ÖFF.

Fritidsintressen: Fotboll, familjen.

Drömresemål: Kuba.

Blir glad av: Människors engagemang.

Blir irriterad på: Orättvisor.

Favoritlag: IFK Norrköping.

Verksam i fotbollsklubbar: Ramunder, Österviking, IFK Norrköping, Söderköpings IK, Smedby.

Bästa minne från östgötsk fotboll: "När vi i början av 90-talet kvalspelade oss upp i division 2 med min lilla moderförening IK Ramunder och gjorde ett kanonresultat året därpå."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!