Skarpa reaktionen: Platen bryter all samverkan med Maif

Bostadsstiftelsen Platen bryter sitt sponsoravtal och all samverkan med Maif. Bakgrunden är de senaste dagarnas händelser.

Idrottsparken i Motala

Idrottsparken i Motala

Foto: Thomas Augustsson

Fotboll2024-04-18 11:01

– Vi har följt MVT:s rapportering och tagit till egna informationskällor, vi känner till folk som arbetar inom Maifs organisation, folk som är medlemmar och så vidare. Från dem har vi samlat in kompletterande information. Framför allt är det som sägs i artiklarna och inspelningen som fått oss att reagera, säger Ulf Henrik Östlund, kommunikationschef på Bostadsstiftelsen Platen. 

Det som främst ligger till grund för att sponsorsamarbetet avslutas är hur Maif hanterat efterspelet av tränaren Agim Hasanis utbrott efter förlusten mot Vänersborg.

Kommunikationschefen säger att han vill se ett tydligare värdegrundsarbete hos Maif och att man tycker att det arbete som gjorts de senaste dagarna varit bristfälligt. 

– Det här är väldigt långt från det som vi står för. Vi har ett avtal där vi är överens om att de saker vi står för ska även Maif stå och verka för värderingsmässigt, säger han. 

Ulf-Henrik Östlund berättar att Platen diskuterade den senaste tidens händelser under onsdagseftermiddagen och kvällen. Under torsdagsmorgonen hade kommunikationschefen ett möte med klubbchefen Elias Hanna där man bland annat ställde frågor kring hur föreningen arbetar med värdegrundsfrågor. 

– Vi försökte ta reda på vad det var som hade hänt och hur de agerat. Den informationen som vi fick gav ungefär samma svar som ni (MVT. Reds anm) rapporterat. Vilket innebär att vi inte känner förtroende för Maif när det gäller de här sakerna, säger han och fortsätter: 

– De ska till exempel utföra aktiviteter för oss i våra bostadsområden. De ska engagera 5–7-åriga tjejer i kul med boll, det var en aktiviteterna som de ska göra. När man inte reagerar mer än så här, mer än att tränaren ber om ursäkt för sitt ordval. Men man har inte någon annan åtgärdstanke på vad man måste arbeta med i organisationen för att komma till rätta med den här typen av värderingar som man ger uttryck för. Då kände vi att det inte finns någon väg framåt.

Det finns ingenting annat som skett innan som också är en del av det här agerandet från er sida?

– Det är framför allt det men vi har en annan bakgrund också. Vi har sponsrat Maif, dels i flera omgångar tidigare och avbrutit samarbeten. De senaste åren har vi också haft samarbete men haft lite bekymmer med det.

Vad har det varit för bekymmer?

– Jag tror att jag låter det vara för det är egentligen den här händelsen som avgör för oss. Det är en samlad bedömning som gör att vi väljer det här drastiska steget.

En av sakerna som påverkas av det avbrutna sponsoravtalet är Maifs akademi. 

– I vårt sponsorkontrakt ingår det att väldigt mycket av våra pengar ska användas för fotbollsakademin. Så det är framförallt de delarna som drabbas. Vår logotype finns också med på alla ungdomsoveraller, träningsställ, matchdressar. All extern annonsering inför matcherna för U17  och U19 då. Jag har blivit fotograferad och figurerat på deras social medier men det är saker som vi inte vill att de ska ha kvar såklart. 

Ser ni någon möjlighet att komma tillbaka som sponsorer om man gör vissa förändringar inom föreningen? 

– Inte i dagsläget. Det finns ingenting man kan åtgärda från den information vi har fått. Det är klart att tåget inte har gått för all framtid för Maif. Däremot kommer det nog dröja ett tag innan vi tar upp en diskussion om en sponsorsamverkan igen, säger han. 

Vad fick du för reaktioner från Maif

– Man tycker naturligtvis att det är väldigt beklagligt att vi reagerar så här. De tycker att de har gjort saker som de inte berättat för tidningen. Utan anser att de hanterat situationen. Elias Hanna berättade att de skickat ut brev till alla ledare och talat om att det här inte är acceptabelt. Jag frågade vad de ska göra mer. Och fick svaret att det är det som görs. 

– Det är inte tillräckligt i den värdekris som Maif befinner sig i för att jag ska känna mig trygg i att de får ordning på det här. 

Hur ser ni på kritik om att det här är en överreaktion från er sida? 

– Efter de diskussioner vi haft och allvaret i händelsen är för mig tillräckligt för att våga ta det här beslutet och stå för det. Vi är ett värdestyrt företag och vi försöker vår egen organisation att leva efter våra värderingar och vi agerar när saker och ting inte stämmer överens med dem.  

– Jag vill inte medverka till att den här ledarstilen och de här värderingarna ska råda i en organisation som jag stöttar med hyresgästernas pengar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!