Första hopptävlingen på Smedstad

Efter 16 år tillsammans känner Lina Johansson och Liza Minelli varandra väldigt väl. Men det är inte alltid en fördel.

Goda vänner. Liza Minelli är en pigg pensionär. I 16 år har hon och Lisa Johansson camperat ihop och de känner varandra väl.

Goda vänner. Liza Minelli är en pigg pensionär. I 16 år har hon och Lisa Johansson camperat ihop och de känner varandra väl.

Foto: Anna Lindén

HÄSTSPORT2016-11-07 09:02

Doften av häst blandas med ångorna av varm mat i restaurangen på andra våningen i Smedstad ridsportcenter. Ryttare och arrangörer kan inte nog lovorda den nybyggda anläggningen där Linköpings fältrittklubb ordnade den allra första hopptävlingen i helgen. Ponnyhoppning på lördagen och stora hästar på söndagen.

– Här är fantastiskt fint, vi stortrivs verkligen, säger Lina Johansson och slår sig ner vid ett bord.

Lina är första lärare i hoppning på Smedstad. Det innebär att hon har pedagogiskt ansvar för hopputbildningen på ridskolan.

Det förpliktigar förstås en smula, nu när hon ställer upp som tävlande i klasserna 1,10 och 1,20.

– Ja, jag vet ju att det är många som tittar så det blir lite mer press än vid en vanlig tävling och jag vill ju gärna visa att jag kan det här. Men å andra sidan har jag tävlat mycket och jag klarar att koppla bort nerverna och fokusera på mig och min häst.

Det är bra, för det där med nerverna kan annars ställa till det. Liza Minelli och Lina känner varandra utan och innan och det är inte alltid bara bra.

– Hon vet precis vad jag tänker och läser av mitt kroppsspråk, säger Lina. Jag får inte vara nervös för det reagerar hon på direkt.

Söndagens första utmaning, 1,10-hoppningen, gick som en dans. Lina red felfritt och därtill relativt snabbt och slutade på fjärde plats.

På eftermiddagen blev det tuffare. Ett stopp vid hinder två betydde tidstillägg och en slutlig placering långt ner i listan.

– Det gör inte så mycket, vi är jättenöjda med fjärdeplatsen, säger Lina. Liza Minelli är 20 år gammal och pensionär egentligen och även om hon är pigg för sin ålder så är hon ju inte lika vältränad längre.

Fredrik Spetz från Norsholms ryttarförening är på plats med tre av sina yngre hästar.

– Det är i utbildningssyfte kan man säga, hästarna är här för att lära. Anläggningen är väldigt fin och miljön liknar den på större tävlingar så det passar väldigt bra.

GoGo och Don Diego klarade provet galant och gick felfria genom 1,10-hoppningen.

I den högsta klassen, 1,20, hoppade Fredrik dessutom 7-åriga Vivamunde Z. Det slutade med 7 fel.

– Vivamunde Z är ny för mig och tanken är att jag ska lära känna hästen. Jag är inte här för att vinna utan för att göra bra rundor, säger han.

165 ponnyer startade i lördagens hoppning från lätt C till lätt A. Hotet om snökaos förde med sig ett 70-tal strykningar till söndagen men 194 ekipage startade ändå i klasserna från 1 meter till 1,20. Lagtävlingen, över 1,10, som ingår i finalen i division 2, vanns av Skogslottens ryttarförening före Vretagymnasiet på andra plats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om