En nystart för stans pingis

Pingisen i Linköping har varit på tillbakagång. Men nu har det gjorts en nystart i Linköpings PK som i helgen arrangerade Stångåspelen.

Linköpings PK:s Elias Sundin vann både P14 pch P15 vid helgens Stångåspelen i Campushallen. Tolvåringen säger att han siktar högt i pingisen, målet är att bli bäst i världen.

Linköpings PK:s Elias Sundin vann både P14 pch P15 vid helgens Stångåspelen i Campushallen. Tolvåringen säger att han siktar högt i pingisen, målet är att bli bäst i världen.

Foto: Jens Bollius

BORDTENNIS2018-10-02 09:00

Tävlingen i Campushallen lockade totalt 190 starter på lördagen och 200 starter på söndagen. Både östgötska spelare, hemmaspelare och långväga gäster dök upp för spel på trägolvet i multianläggningen.

– Vi försöker ta tag i det igen och nu har vi fler deltagare i vår tävling än det varit på ett par år, säger tävlingsledaren Bertil Boodh.

Linköpings bordtennis har stolta anor, med Saab BTK i minnet, en förening som bildades 1941. Det blev ett namnbyte 2001, till Linköpings PK, och sedan 2002 har Stångåspelen arrangerats. Det var 17:e gången nu i helgen.

LPK har kvar arvet från Saab på sätt och vis, då träningshallen ligger på Saab-området.

– Det känns som att vi har en liten ökning på ungdomssidan nu, men vi har plats för fler, säger Bertil Boodh.

– Ja, vi har möjlighet att ta emot fler, även om det spelas mycket pingis i stan. Vi försöker vara ute i skolor. Det kan vara svårt att komma in i skolorna, men vi hänger på när Linköpings idrottsförbund arrangerar grejer, säger Jonas Nilsson, styrelseledamot och marknadsansvarig i LPK, en förening med ungefär 150 aktiva spelare totalt sett.

Klubben har ett herrlag i division 3, som vann i premiären nyligen, men inget damlag den här säsongen. Flera duktiga ungdomar, som Pauline Spångberg och Isak Sundin, har flyttat till Köping för att börja på riksidrottsgymnasiet.

Båda var hemma och spelade Stångåspelen. Pauline Spångberg kommer för övrigt att inom några veckor debutera i högsta pingisligan då hon ska spela för Avestalaget Juno i seriespel.

Det finns många duktiga talanger i LPK, även om många är ganska unga. 24-årige Olle Glad är äldst i herrlaget.

– Det är ett stort gap och lite tufft. Men alla går framåt och blir bättre. Jag tycker att vi är en av toppklubbarna i Sverige, säger Olle Glad som vill framhålla tränaren Lars-Gunnar Olsson som en kraft som brinner för det.

En av LPK:s talanger är tolvårige Elias Sundin från Tallboda. Han har spelat pingis i fem-sex år. Storebror Isak spelar och pappa Mikael och farfar Bengt har spelat.

Elias Sundin är med i kadettlandslaget för 14-åringar och han vann två klasser i helgen, både P14 och P15 i singel. I båda finalerna vann han över William Bergman från Enköping.

– Jag spelade 15 matcher och var obesegrad. Jag fick lite ont i hälen, så nu tar jag det lugnt, säger Elias dagen efter segrarna.

Hur är du som spelare?

– Forehanden är min styrka, där är jag bra på öppningar och jag kan föra spelet. Men jag är lite feg ibland, och skär min backhand lite för ofta.

Vad har du för mål med pingisen?

– Jag vill bli bäst i världen, säger Elias Sundin som i höst ska både på landslagsläger och Ängbys internationella tävling.

Vilka är dina idoler?

– De gamla svenskarna Jörgen, J-O och Äpplet. Men också de nya kineserna, som Ma Long, och Sveriges Truls Möregårdh tittar jag på.

Två andra lovande ungdomar i LPK är Kim Jonsson och Vilmer Lock som möttes i Stångåspelens P12-final. Jonsson vann där med 3–0 i set.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!