Drömmen blir verklighet för Thorssell

Årets genombrottsman i svensk speedway. Det är Jacob Thorssell det. På Friends arena uppfylls hans barndomsdröm.

Nytt. Banan på Friends är olik de Thorssell åker på normalt. Återstår att se om den passar honom.

Nytt. Banan på Friends är olik de Thorssell åker på normalt. Återstår att se om den passar honom.

Foto: Thomas Augustsson

SPEEDWAY2016-09-24 09:08

När Västervik i torsdags körde hem den allsvenska finalen så var Jacob Thorssell kvällens förare och släppte bara ifrån sig en enda poäng.

När han vid lunchtid dagen efter kliver in på Friends arena i Solna så har han redan lagt det bakom sig.

– Det var i går det. Nu ska vi in här och gasa lite, säger han med ett leende som berättar en hel del om hur mycket han ser fram emot att få köra karriärens första GP-tävling.

– Jag har alltid drömt om att få köra ett GP. Det ska bli skitkul att få vara med och mixa med de stora grabbarna, säger Thorssell som sannerligen sett till att göra sig förtjänt av platsen. För efter att ha varit lovande i flera säsonger så har Åtvidabergskillen i år fått sitt stora genombrott.

I elitserien, där han som bekant kör för SM-finalklara Rospiggarna, har han höjt sitt snitt från 0,844 till 1,650. Och i allsvenska Västervik har han gått från 1,563 till 2,450. Det högsta snittet av samtliga förare i allsvenskan den här säsongen.

När han får frågan vad som är förklaringen bakom hans succésäsong blickar han ut över ovalen framför oss och funderar någon sekund innan han svara.

– Jag vet inte. Det har bara klickat i år. Kanske är det så att man är mer redo nu för det som man har gett sig in på. Vissa går det fort för andra tar det lite längre tid för. Vilket som är bäst vet jag inte, men jag är här nu, säger 23-åringen som trots årets framfart på speedwayovalerna är ödmjuk inför sin debut i GP-serien.

– Det kommer bli riktigt tufft. Jag har en lång bit kvar till att bli en permanent GP-förare. Men en dag kommer det också. Jag vet ju att jag kan slå alla de andra förarna, säger han innan det är dags att ge sig ut på den uppbyggda ovalen inne på Friends arena för att träna inför GP-debuten.

Banan mäter bara 275 meter och när vi står och blickar ut över den så menar Thorssell att han inte riktigt vet vad som väntar.

– Jag har ju bara tränat en gång tidigare på en sådan här bana. Den är mycket mindre och mer rund än de banor jag är van vid. Men vem vet, det kanske passar mig, säger han innan han går för att byta om.

När vi ses igen några timmar senare och vi frågar hur det kändes och om banan passade honom blir svaret:

– Det kändes bra. Vi får väl se i morgon hur bra den passar mig.

Det får vi och ett antal tusen på läktarna. Däribland säkerligen några Thorssell-supportrar hemifrån Åtvidaberg.

– Det vet jag inte. Familjen och några kompisar kommer vara här i alla fall, säger Thorssell.

Debutant. Jacob Thorssell har svarat för årets genombrott i svensk speedway. På Friends arena kör han i kväll karriärens första GP-tävling.
Debutant. Jacob Thorssell har svarat för årets genombrott i svensk speedway. På Friends arena kör han i kväll karriärens första GP-tävling.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om