HV71 hade inte förlorat på hemmaplan på över två månader och radat upp elva raka segrar.

När Brynäs bröt den sviten tog man också finalgreppet och leder med 2-1 i matcher.

Zaborsky avgjorde efter 6.42 av förlängningen efter en snabb kontring.

Jag hade ett två mot en-läge i första perioden också, men fick inte till skottet. Då var jag arg på mig själv. När jag såg att Ponthus (Westerholm) fick pucken på blålinjen så böjde jag ned huvudet som en tävlingshäst och tog mig till bortre stolpen så kvickt jag kunde. Det var en bra passning, sade slovaken.

Räknades bort

Ingen räknade med att han skulle spela mer den här säsongen efter att ha opererats för en axelskada i höstas. Han gjorde comeback i den fjärde semifinalen mot Frölunda och sköt nu sitt andra mål i slutspelet.

Jag var skadad så länge. I höstas skojade killarna med mig att jag skulle göra mål i förlängning i den sjunde finalen, nu gjorde jag det i den tredje och det funkar också, sade han med ett stort leende.

HV hade dessförinnan dominerat i förlängningen och pressat Brynäs hårt.

Inte nog med att HV71 förlorade i sudden death för andra matchen i rad, laget fick också en tung skada i slutet av tredje perioden. Simon Önerud, sex mål i slutspelet, knockades otäckt i slutsekunderna när han i en forcering mot Brynäsmålet tacklades mot huvudet av gästernas back Lukas Kilström.

"Inget fult"

Önerud blev liggande en stund på isen innan han i sakta mak, för egen maskin, kunde ta sig av isen.

Kilström klarade sig, till HV-fansens ilska, undan utvisning.

Jag tycker inte det är något. Simon kommer in lågt och ska försöka trycka sig in på mål och Brynäskillen är där. Det är inget fult, det är en tackling. Tyvärr tar den olyckligt. Jag vet inte hur det är med honom, sade HV:s assisterande tränare Stephan Lundh om Önerud.

Brynäs ledde tre gånger - men hemmalaget kvitterade varenda gång.

Gävlelagets kapten Jacob Blomqvist gjorde två mål - men precis som i den andra finalen i Gävle räddade HV71 förlängning i den sista perioden.

Då som nu genom Martin Thörnberg som sköt 3-3 med knappt fem minuter kvar.

Men, precis som i förra finalen, var det Brynäs som fick jubla till slut.

Vi förtjänade det. Vi spelade väldigt bra redan från start, de fick några turliga studsar som de gjorde mål på. Det viktigaste nu är att vi återhämtar oss till nästa match. Vi har bra självförtroende och spelar bra just nu, sade Zaborsky.