ÅFF-stjärnan får miljonböter

ÅFF-anfallaren John Owoeri har dömts till miljonböter för ett kontraktsbrott i en tidigare klubb. På måndagen tvingades därför den allsvenska klubben att varsla mellan fem och tio anställda.

Foto: Jeppe Gustafsson

FOTBOLL2015-04-20 10:49

ÅFF:s styrelse har under våren fått kännedom om en dom från i höstas där internationella fotbollsförbundet Fifa dömer John Owoeri att betala böter på cirka 1,3 miljoner kronor till sin förra klubb Ismaily i Egypten. Böterna är ett straff för ett kontraktsbrott som ska ha skett 2012.

På måndagsmorgonen samlade klubben personalen för att ge det dystra beskedet att mellan fem och tio anställda nu måste varslas om uppsägning. 

- Det känns jättetungt att samla personalen för att göra sådana här tuffa åtgärder, men det finns en nödvändighet i det, säger Anette Hörström-Johansson, ordförande i Åtvidabergs FF.

Owoeri har tidigare berättat i Corren om tiden i Egypten och att han var tvungen att åka därifrån.

– Det var krig när jag kom. Människor dog och jag var rädd. Ibland när jag var hemma kunde jag höra ett högt ”boom”. Som en riktig bomb. Och människor blev skjutna på gatorna. Det var inte bra för mig. Jag var tvungen att åka, sa Owoeri då.

ÅFF får betala

Men nu kräver alltså den egyptiska klubben Owoeri på miljonböter för att han lämnade i förtid.

Enligt ÅFF:s hemsida blir nuvarande klubben, alltså ÅFF, betalningsskyldig om inte spelaren själv kan betala sina böter. Klubbens styrelse bedömer också att så sannolikt kommer att bli fallet.

- Vi kan inte göra någonting åt det och inom kort får vi ta betalningsansvaret, säger Anette Hörström-Johansson.

Att överklaga är otänkbart, enligt ordföranden.

- Vi är en alldeles för liten förening för att göra den typen av affärer, säger Anette Hörström-Johansson.

Stora konsekvenser

Det inträffade kan få stora konsekvenser för ÅFF och klubbens ekonomi.

Den nya styrelsen har sedan tillträdandet dessutom kommit fram till att den ekonomiska situationen generellt är mer ansträngd än man trott. Därför har nu en åtgärdsplan tagits fram för att förhindra ett negativt ekonomiskt resultat 2015. 

Planen innebär förutom varsel, även avveckling av Linköpingskontoret, intensifierat marknadsarbete och att en arbetsgrupp tillsätts för att undersöka möjligheterna att sänka kostnaderna för Kopparvallen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!