Ni har säkert sett de små minifordonen på Mjölbys gator och på vägarna runt ikring. Eller hört – för de små puttrande dieselmotorerna har ett karaktäristiskt ljud.
På Kungshögagymnasiets parkering stod det i går 14 sådana fordon, plus en A-traktor och en Epa. Till och med utanför högstadieskolorna står det numera enstaka mopedbilar parkerade.
Men det är alltså inte bilar, utan faktiskt EU-mopeder, trots att de inte bara har fyra hjul, dörrar och tak, utan ofta är försedda med all den lull-lull som moderna bilägare anses kräva, i form av AC, stereo och backkamera.
Fem av eleverna i EK16 på Kungshögaskolan kör fram och ställer upp sina tuffa och gulliga fordon för fotografering.
– Jag hade moped först, men efter ett år fick jag en mopedbil, berättar Tilda Hedström.
Kostnaden delades i hennes fall mellan föräldrarna och hennes egna besparingar. Mycket av försäljningen sker annars med begagnade fordon, men flera av eleverna i EK16 har köpt nya.
Två av dem, Ludwig Christensen och Linnea Hansson bor utanför stan och tar sig in till skolan med hjälp av sina bilar. De andra tre bor i Mjölby men tycker att bilen är betydligt bekvämare och bättre än att åka moped. Felix använder också sin till att köra till hockeyträning och andra fritidsaktiviteter.
Och Linnea är redan inne på sin andra mopedbil efter en olycklig händelse.
– Jag råkade köra in i en skylt. Men det gick ändå bra, säger hon lite generat.
På Thores trafikskola har det märkts att intresset för att köra mopedbil ökat kraftigt. Trafikläraren Richard Spångberg har hittills i år haft ett 60-tal elever till AM-kortet som man måste ha för att köra EU-moppe. Han tror att konkurrenten strax intill, Ahlséns, har haft ännu fler.
– Undervisningen är två gånger fyra timmar teori plus ungefär två timmar manöverträning och lika mycket körning i trafik. Fast en del behöver lite extra, berättar han.
Det är körläraren själv som godkänner eleven, men teoriprovet måste förstås klaras av, och det är samma prov som för B-kort. Ekonomistudenterna tyckte inte att det var särskilt svårt, men teorin krävde förstås en hel del plugg.
– Men det får man nog igen när man ska ta körkort, menar Felix.
AM-kortet tog de alla när de fyllt 15. Men det är inte bara för ungdomar. Inne på Thores trafikskola träffar vi en betydligt äldre mopedelev. Monica Eng från Mjölby har aldrig haft körkort men i samband med att dottern tar körkort har hon kommit på att med ett kort för EU-moppe och en mopedbil blir hon mer rörlig.
– Jag har beställt en mopedbil från Axelssons i Väderstad. Den modellen ska vara krocktestad och väldigt säker, säger hon och berättar att den kostar 179 000 kronor.
Hon önskar att det hade funnits en mopedbil på körskolan att övningsköra med. Richard Spångberg håller med och tror att det kommer, om trenden håller i sig och intresset fortsätter öka.
Leif Axelsson som driver cykel- och mopedhandel i Väderstad är återförsäljare för det italienska märket Casalini. Han förklarar varför de är så dyra.
– De byggs för hand i små serier och eftersom de bara får väga 350 kilo så måste de byggas i dyra lätta material, säger Leif Axelsson och visar på en vagn som han just sålt till Väderstadbon Gunne Svensson.
– Chassit är av kevlar och karossen i glasfiber.
Dennis Örnborg på polisens trafikgrupp tycker att mopedbilen ett bra fordon. Någon ökad olycksfrekvens har han inte hört talas om. Tvärtom, menar han att tonåringen sitter mycket mer skyddad än på en moped. Det är det argumentet han hört från föräldrar att satsa så mycket pengar. Plus förstås att det är bekvämare och fungerar som transportmedel året om.
– Dessutom får mopedbilen köras i 45 km i timmen till skillnad från A- och Epa-traktorer som bara får köra i 30 och därmed blir mer av bromsklossar i trafiken.
De senare fordonen ser han mer som en hobbygrej för motorintresserade, medan mopedbilarna mer uppfattas som ett transportmedel.