Forskningen i Linköping, kring biosyntetiska hornhinnor som behandlingsmetod för svåra skador och sjukdomar i ögats hornhinna, har rönt viss uppmärksamhet. Men det som kom fram förra året var föga smickrande. De konstgjorda hornhinnorna hade opererats in direkt på människor på ett sjukhus i Östeuropa – utan att metoden först testats på djur. Forskaren har hävdat att hen varit ovetande om just den detaljen, och trott att operationen skulle utföras på djur. Ingreppen anses dock framgångsrika. Flera av patienterna ska före operationen ha lidit av mycket svåra ögonskador, och resultaten gav i flera fall en förbättring. Men agerandet var inte förenligt med god forskningsetik. Ändå valde forskaren att stå som medförfattare till en vetenskaplig artikel som beskrev resultaten. Utöver detta begicks flera missar på vägen som också har kritiserats av LiU:s externa utredning. Den 3 mars i år kritiserade LiU forskaren för att ha agerat oredligt. I beslutet från den externa granskningsgruppen talas det om både ”upprepad oaktsamhet” och ”oredligt agerande”.
Redan 2012 beslutade Vetenskapsrådet om att dela ut tio miljoner kronor till projektet. Efter det som har hänt stoppar rådet nu finansieringen av projektet, och drar tillbaka drygt 1,6 miljoner kronor. Hittills har drygt 8,3 miljoner hunnit betalas ut inom projektet och totalt tio miljoner var beviljat.
– Vi har tagit del av den utredning som gjorts vid Linköpings universitet och som säger att forskaren genom upprepad oaktsamhet och felaktigt medförfattarskap agerat oredligt. Vi avbryter nu vårt bidrag som har en tydlig koppling till forskningen som kritiseras i utredningen, säger Sven Stafström, generaldirektör i Vetenskapsrådet.
Han påpekar att det är ovanligt med oredligt agerande i svensk forskning. Det berömda Macchiarini-fallet på Karolinska institutet – där man opererade in syntetiska luftstrupar och patienter avled – är ett fall som blev uppmärksammat förra året.
– Jag känner bara till tre fall där vi avbrutit vårt bidrag. Linköpingsfallet, Macchiarini-fallet och ett ärende till som ligger några år tillbaka. Jag vill inte gradera eller jämföra fallen. LiU har kritiserat forskaren för oredlighet och då kan inte vi fortsätta med vårt bidrag. LiU:s hantering av ärendet har varit tydligt och transparant vilket vi välkomnar, säger Sven Stafström.
LiU-ledningen har ännu inte beslutat om några arbetsrättsliga konsekvenser för forskaren. Dekanus Johan D Söderholm vid medicinska fakulteten säger att Vetenskapsrådets beslut var väntat. Men det ska inte påverka anställda och doktorander kopplade till projektet.
– Det är självklart kännbart att VR stoppar utbetalningen av sina medel. Forskaren har andra anslag för sin forskning som delvis kan kompensera, så forskningen kan fortsätta så länge den utförs på rätt sätt. Forskningen är viktig och betydelsefull för patienter som lider av sjukdomar och skador i hornhinnan, säger Johan D Söderholm.