Turist föll ner i gatubrunn - får ingen ersättning

När Tomas Petersson besökte Västervik i somras föll han ner i en gatubrunn, vars lock inte var ordentligt pålagt. Nu nekas han ersättning från kommunens försäkringsbolag.

Här är brunnslocket som inte var ordentligt pålagt.

Här är brunnslocket som inte var ordentligt pålagt.

Foto:

Västervik2016-11-18 14:00

Tomas Petersson, som bor i Linköping, hade just kört av färjan från Gotland och skulle parkera vid hamnområdet, intill biljettkiosken för skärgårdsbåtarna. När han skulle se efter en p-automat råkade han kliva på ett brunnslock – som inte var ordentligt pålagt.

– Plötsligt ramlade jag ner i brunnen, ända till magen. Brunnslocket var som en fallucka. Fy fasen, så läskigt det var, säger Tomas Petersson.

Ena benet skrapades upp, och shortsen smutsades ner av både blod och olja från brunnslocket. Chockad över det oväntade fallet begav sig Tomas Petersson till ett närliggande hotell, där han kunde tvätta rent såret och få en ispåse att lägga på svullnaden.

Efter händelsen lade Tomas och hans pappa, som var med vid händelsen, brunnslocket på plats igen.

– Men det var knappt att det gick. Att någon med flit skulle kunna få upp locket, utan verktyg, är inte troligt, säger Tomas Petersson, som menar att det är kommunen som är skyldig till att locket inte lagts på ordentligt.

Familjen har ansökt om skadestånd, men fått till svar från kommunens försäkringsbolag, Trygg Hansa, att man inte anser att olyckan är kommunens fel. I Trygg Hansas utredning har Västervik miljö och energi redogjort för hur brunnarna kontrolleras, och enligt den personal som senast kontrollerade den aktuella brunnen lades locket på ordentligt. "Locket är tungt, men det är inte låst så det är fullt möjligt för någon obehörig att lyfta locket om man har rätt verktyg", skriver det kommunala bolaget, och konstaterar också att Västervik miljö och energi inte har möjlighet att dagligen inspektera alla brunnar de har på sitt ledningsnät.

Tomas Petersson är besviken.

– Jag tycker det är jättedåligt. Vi begärde inte några stora summor, utan 2 000 kronor för shorts och sveda och värk, det tycker jag att de kunde ha gett oss.

VT söker ansvariga på Västerviks kommun för en kommentar.

Mannen hade parkerat vid Skeppsbrokajen när han klev ur bilen, och råkade gå på det lösa brunnslocket.
Mannen hade parkerat vid Skeppsbrokajen när han klev ur bilen, och råkade gå på det lösa brunnslocket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!