Så anställde kommundirektören sin egen fru

Kommundirektören skrev själv på sin frus anställningsavtal och bestämde att ge henne 65 000 kronor i grundlön. Nu berättar personalchefen om rekryteringen som stred mot alla regelverk.

Tommy Nilsson skrev själv på det första anställningsavtalet för sin fru.

Tommy Nilsson skrev själv på det första anställningsavtalet för sin fru.

Foto: Anders Törnström

Vadstena2017-06-09 18:00

Tjänsten som förändringsledare i Vadstena annonserades ut enligt kommunens interna regelverk. Men därefter upphörde man att följa reglementet. Istället anställdes kommundirektörens egen fru. Det skedde trots att flera andra sökt tjänsten och att både hon och två andra hade den utbildning som efterfrågades. Men ingen kallades på intervju.

– Det var kommundirektören själv som anställde henne. Det var han som tog beslutet om tjänsten och som skrev på anställningsavtalet, säger Vadstenas personalchef Charlotte Träff.

Enligt henne var det också kommundirektören Tommy Nilsson själv som hanterade sin frus löneanspråk på 65 000 kronor vilket på en deltidstjänst gav 13 000 kronor i månaden.

– Det var ingen diskussion om löneanspråket, säger Charlotte Träff.

Frun och hennes kollega som också fick 65 000 kronor i grundlön skulle jobba under dig. Har du själv så mycket i lön?

– Nej.

Verkar det inte då orimligt att de skulle ha det?

– Jo, jag skulle säga att det var orimligt med tanke på att vi har chefer på höga positioner som tjänade mindre och med tanke på uppdraget de hade.

Du är personalchef, sa du nej när löneanspråket var så högt?

– Nej, det gjorde jag inte. Det här följde inte den vanliga gången vid en rekrytering och lönesättning.

I februari gjordes ett anställningsavtal undertecknat av Tommy Nilsson, hans fru och Charlotte Träff. I mars skrevs ett nytt avtal då man bytte ut Tommy Nilssons signatur mot biträdande kommundirektörens.

– Den enklaste förklaringen på det är när det uppdagades att hans fru arbetade i kommunen, insåg han att det inte var så klokt att han själv hade skrivit på anställningsbeviset. Då fick biträdande kommundirektören och jag skriva på ett nytt istället, uppger Charlotte Träff.

Hur tänkte du när han anställde sin egen fru?

– Jag tänkte att det stred mot alla gängse regler och rutiner vi har kring rekrytering, naturligtvis insåg jag att det här inte var korrekt hanterat.

Sa du något?

– Ja. Jag sa att det inte var klokt att göra så, att man inte gör så helt enkelt. Jag avrådde honom att gå vidare när det här kom på tal.

Vad blev svaret?

– Jag minns inte exakt, men det var tydligt och klart att hon skulle anställas.

Var anställningen förankrad någonstans?

– Jag vet inte om den var förankrat hos kommunstyrelsens ordförande (Mats Wahrén). Jag kan inte svara på det, säger Charlotte Träff och förklarar att kommundirektören i vanliga fall har rätt att själv ta beslut om den här typen av anställningar utan att det förankras vidare.

Förutom kommundirektörens fru anställdes ytterligare en person direkt av Tommy Nilsson. Det är en konsult som kommundirektören tagit in vid ett tidigare tillfälle och som fick anställning som HR-strateg. Också han fick alltså en grundlön på 65 000 kronor vilket på en halvtid gav 32 500 kronor. När han var inne som konsult fakturerade han dock Vadstena kommun totalt 81 000 kronor för två dagars ledarutbildning.

– Vi hade planeringsdagar och han höll i dem tillsammans med kommundirektören. Vi hade en del gruppövningar och han pratade en del om ledarskap, säger Charlotte Träff.

Under onsdagen beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott att Tommy Nilsson skulle arbetsbefrias. Det innebär att han fortfarande är anställd, men att han inte längre utför något arbete åt kommunen. Om det hela nu kommer att sluta med att han köps ut kan Charlotte Träff inte svara på i dag.

– Vi är inte där ännu, vi har inte inlett några diskussioner ännu.

Men han verkar inte lämna frivilligt?

– Nej, då borde han ha gjort det vid det här laget.

Tidningen har sökt Tommy Nilsson som avböjt att kommentera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!