Från att ha varit ett fotbollslag i lägsta division har VGIF:s damlag avancerat och spelar nu andra säsongen i division 1.

Precis som i alla sporter, är duktiga idrottare en del av framgången, men att ha ett sammansvetsat team är minst lika viktigt, menar lagtränaren Micael Westberg.

– Vi har jobbat med teambuilding i många år nu, det har blivit en del av vardagen.

Artikelbild

| "Vi har jobbat med teambuilding i många år nu", säger Micael Westberg.

Förutom fysisk träning upp emot fyra gånger i veckan, umgås laget både efter matcher och träningar. Ett stående inslag är de gemensamma middagarna, som kan innehålla allt från kladdkaka och pizza till frukt och sallader.

– Vi käkar ihop efter varje torsdagsträning och samtliga hemmamatcher, säger Micael Westberg.

– Visst kan man vara en robot som tränar fotboll tre gånger i veckan, men det för inte samman laget. Det är jätteviktigt att man lär känna varandra, visar respekt och lyssnar. Det är vad vi kallar för "Giffarhjärta".

Den så kallade "bygghjälmen" är ett annat exempel på teambuilding. Efter varje match utser spelarna vem som har presterat lite extra. Personen i fråga får då äran att bära hjälmen fram till nästa match då det är dags att utse någon ny matchkämpe.

Artikelbild

| "Det är nån speciell känsla här", säger Lovisa Granman.

En av lagets mest trogna spelare är Lovisa Granman. Hon har spelat i VGIF ända sedan barnsben.

– Jag trivs jättebra i den här föreningen och i laget. Jag spelade i en annan klubb två år men valde sen att komma tillbaka till VGIF. Det är nån speciell känsla här, säger hon.

Artikelbild

Nu är damlaget nominerade till Årets Vadstenaambassadör 2017.

Hur känns det?

– Jättekul. Roligt att Vadstenaborna ser vad vi gör. Det vore häftigt och ärofyllt om det är vi som blir utsedda till ambassadörer, säger Micael Westberg.