Utbildningen startar igen – men än finns inte pengarna

I höst är det dags att dra igång Vadstena Sång och Pianoakademi igen – men än saknas det ekonomiska medel.

Emelia Gardemar, rekor på Lilla Akademien som är ny huvudman för Vadstena Sång och Pianoakademi, ser fram emot hösten och skolans uppstart.

Emelia Gardemar, rekor på Lilla Akademien som är ny huvudman för Vadstena Sång och Pianoakademi, ser fram emot hösten och skolans uppstart.

Foto: Lilla Akademien

Vadstena2024-04-18 19:00

Sedan början på februari i år är det Stockholmsbaserade musikskolan Lilla Akademien som är huvudman för Vadstena Sång och Pianoakademi.

– Hittills har det varit ett intensivt men också inspirerande arbete och kommer fortsatt vara det fram till starten, och säkert efter det också, säger Emelia Gardemar, rektor på Lilla Akademien.

Vadstena Sång och Pianoakademis tidigare huvudman, Folkuniversitetet, pausade utbildningen då det inte gick ihop ekonomiskt. Gardemar säger att man har fått arbeta med många saker parallellt för att allt ska gå ihop. 

– Dels handlar det om att skapa ekonomiska förutsättningar. Utbildningen är finansierad med statsbidrag och studerandeavgifter men det täcker inte hela utbildningskostnaden om man ska kunna ha den här spetsnivån som utbildningen behöver ligga på.

undefined
Emelia Gardemar, rekor på Lilla Akademien som är ny huvudman för Vadstena Sång och Pianoakademi, ser fram emot hösten och skolans uppstart.

Ännu har de inte nått de ekonomiska målen inför terminsstarten i höst. Den 19 april kommer det vara en stödkonsert i Vadstena där tanken är att samla in pengar till utbildningen.

– Vi har i alla fall 75 procent av finansieringen i hamn, tack vare privatpersoner, stiftelser och andra aktörer som bidrar på ett enastående sätt. Nu hopps vi på att många bäckar små ska kunna hjälpa oss över den sista biten.

Är det meningen att ni ska förlita er på gåvor för att det ska gå runt?

– Det engagemang som finns för den här utbildningen, både från boende i Vadstena men också kommunen, regionen, före detta elever och kulturlivet i Sverige, är oerhört stort. Vi har försökt vara väldigt transparenta med att vi har tagit fram en budget för första, andra och tredje året. Första året är tuffast för då har vi inte en fullt studerande grupp, och då får vi inte heller fullt statsbidrag.

undefined
Tanken är att Vadstena Sång och Pianoakademi ska flytta in i Rödtornet igen.

Skolan beskriver att det i uppstarten behövs pengar till bland annat instrument och möbler.

– Jag vet att det är utmaningar på många håll i samhället när det gäller ekonomi. Men om man tänker i det långa loppet så tror jag att man i Vadstena och i regionen värdesätter en högre konstnärsutbildning.

Kommer ni fortsätta behöva ekonomiskt stöd framöver?

– Det kommer behövas finansiering från olika håll för att hålla den höga nivån vi vill ha, med bland annat gästlärare och konsertverksamhet. Men inte i den utsträckning som behövs första året, mycket är engångskostnader.

– Det är naturligtvis ett stort projekt, men vi upplever att vi arbetar i medvind.

Till hösten ska man ta in 18 elever, och återuppliva pianoinriktningen, som innan pausen låg vilande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!