Trist jakt i väntan på nummer fyra

Schwarzenegger är här igen. Bild: WARNER BROS

Schwarzenegger är här igen. Bild: WARNER BROS

Foto:

Kultur och Nöje2003-08-01 07:42
CC

Terminator 3 -- Rise of the machines

Regi: Jonathan Mostow

I rollerna: Arnold Schwarzenegger, Nick Stahl, Claire Danes

Längd: 1 tim 49 min

Censur: Tillåten från 15 år

Filmstaden i Linköping

DET FINNS filmer vars karaktärer och historier man inte vill lämna efter bara en film. Vanligtvis får de filmerna aldrig någon uppföljare. Men faktum är att Terminator-serien tillhör den kategorin.

Jag vill fortfarande veta mer om hjälten John Connor som framtidens maskinstyrda värld så desperat försöker likvidera.

I den första filmen var målet Connors mor Sarah. John skulle aldrig få födas. Schwarzeneggers cybernetiska mördarrobot var ond. I uppföljaren "Terminator - domedagen" var Connor tonåring. Schwarzeneggers robot sändes tillbaka i tiden för att skydda pubertetspojken.

Det låter inte speciellt sofistikerat men båda dessa filmer var, och är, väldigt bra. Trots att de drivs av hårda actionsekvenser får vi tillräckligt många och intresseranta byggklossar för att vi ska kunna skapa vårt eget Terminator-universum, där mytbildning och logik samsas.

När tredje filmen nu har premiär hoppas jag därför få fler ledtrådar. "Terminator 3" har inte bearbetats av dess skapare, James Cameron, och det är alltid farligt för uppföljningsfilmer.

Inledningen är trots allt riktigt lovande och man lyckas fördjupa mytbildningen. Tyvärr kastar sig filmskaparna snabbt in i den bombastiska, högteknologiska katt-och-råtta-lek som blir så långtråkig när den missbrukas. Filmen blir bara en trist jakt.

Mitt intresse hålls ändå vid liv. Jag förstår att den här filmen är oundviklig för att kunna gestalta den framtidskamp som jag väntar på att få se.

Under ett filmår som dominerats av kompetenta mellanfilmer i uttalade trilogier ("Matrix", "Sagan om ringen") står det klart att "Terminator 3" inte är något annat än en transportsträcka inför fyran. Det är både filmens största tillgång och svaghet.

Den tredje delen är endast intressant för oss som bryr oss om John Connors öde. I övrigt saknar den filmisk styrka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!