Till salu: 66 rum och en simhall

Anrika hotell Stallet och simhallen är till salu igen.

Landmärke. Hotell Stallet som byggdes som stall åt Kopparverkets hästar och idag är flyktingboende är åter till salu

Landmärke. Hotell Stallet som byggdes som stall åt Kopparverkets hästar och idag är flyktingboende är åter till salu

Foto: Jeppe Gustafsson

ÅTVIDABERG2017-02-11 09:00

– Jo, så är det, säger Tord Önnegren, som genom sitt bolag Roomzzz Fastigheter AB köpte hotellet och simhallen sommaren 2013.

Nu vill han sälja.

– Vi går ut och ser om det finns något intresse. Det är en process som kan komma att ta tid.

Idag hyr Roomzzz ut Stallet till Jokarjo AB, som driver flyktingförläggning. Företagets avtal med Migrationsverket är treårigt, men kan brytas med sex månaders varsel.

– Det är realistiskt att tro att det kommer vara förläggning året ut. Men vi vet egentligen bara sex månader i taget. Det är ingen långsiktighet i det, säger Tord Önnegren.

Han har blickat framåt, vilket tidningen berättat om tidigare. Bland annat genom en detaljplaneändring, som skulle medge ökad byggnation på baksidan av hotellet.

– En tanke har varit att riva bostadslängorna och bygga nya bostäder.

När planändringen var klar för beslut drog kommunstyrelsen hastigt undan den. Tord Önnegren tror fortfarande på nybyggnation, men är inte redo att driva projektet själv.

– Det är ett större projekt som kommer att kräva andra muskler, bland annat ekonomiskt.

Hotell Stallet har en lång historia. Huvudbyggnaden uppfördes 1856, som stall åt Kopparverket. Under tidigt 1960-tal byggdes det om till hotell. Intill byggdes simhallen och sporthallen.

År 2004 sålde kommunen hotellet. Trots att försäljningen omgående kom att kantas av oklara ägarförhållanden sålde kommunen året därpå även simhallen. Priset för sistnämnda sattes till en krona.

Sedan dess har både hotellet och simhallen gett många rubriker i Corren. Bland annat när Tord Önnegren tecknade dubbla avtal - med både ÅFF och Jokarjo.

Sommaren 2014 öppnade Jokarjo mycket hastigt hotellet som flyktinganläggning. ÅFF kom att få ersättning i efterhand.

Nu kan nästa kapitel i hotellets historia vara på väg att tecknas. Uppdraget att sälja både hotellet och simhallen har gått till Mäklarhuset i Linköping.

– Stallet är en fantastisk anläggning, ett landmärke i Åtvidaberg, säger mäklare Johan Westergren.

Vad tror du att fastigheten skulle kunna användas till?

– Mitt uppdrag är att hitta köpare, inte att spekulera. Man kan hoppas på någon som kan vidareutveckla Stallet. Jag märker av en positiv utveckling i Åtvidaberg idag. Investerare ser, i takt med att prisbilden i Linköping höjts, Åtvidaberg som mera intressant.

Det finns ett starkt engagemang i Åtvidaberg för både hotellet och simhallen. Kort efter att Mäklarhuset gått ut med annonsering inleddes diskussioner, bland annat på Facebook. Här nämns insamling av pengar för förvärv. Idéer om äldreboende, skola och hotell har väckts.

En grupp privatpersoner avser att hålla ett möte och samla intressenter. I gruppen finns de som vill jobba för ett återöppnande av simhallen med hjälp av kommunala bidrag till driften.

– Vi får ta det steg för steg. Det finns krafter i Åtvidaberg som vill jobba för att gör något av detta, säger en privatperson som engagerat sig.

Priset för Stallet och simhallen är inte utstakat. Johan Westergren uppger att priset är en funktion av fastighetens värde, skick och intäkter.

– Prislappen får man föra ett resonemang kring. Hyresintäkterna uppges uppgå till omkring fem miljoner kronor årligen, under förutsättning att Jokarjo har 160 boende på Stallet året om.

Tidningen har sökt kommunalrådet Elisabet Edlund (S) för frågor om kommunen har intresse av att köpa tillbaka hotellet och simhallen.

Vill sälja. Tord Önnegren vill sälja hotellet och simhallen.
Vill sälja. Tord Önnegren vill sälja hotellet och simhallen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!