Spår efter varg norr om Motala

I måndags hittades spillning efter en varg i närheten av Fornåsakorset. Det handlar sannolikt om en ungvarg som traskat från Prästtomta skjutfält i Borensberg.

Både varg och lodjur har rört sig i trakterna runt Borensberg.

Både varg och lodjur har rört sig i trakterna runt Borensberg.

Foto: Rita Furbring

Motala2017-01-12 10:33

Det är Benny Amberin, regionansvarig för Svenska Rovdjursföreningen i Östergötland, som berättar om iakttagelserna. I veckan besökte han Motala Biologiska förening för att prata om sitt arbete och visa bilder på spår från rovdjur.

Hans eget intresse för rovdjur väcktes redan när han var ung.

– 1976 bodde jag på landet. Jag var 18 år och minns att det var svinkallt. En morgon såg jag pinfärska lospår vid en grusgrop, det hade slutat snöa bara några timmar innan, berättar han.

Under åren har han sedan sett både lo och varg i verkligheten, samt en björnunge, och han kan inte nog beskriva känslan av att få se ett vilt djur i sitt rätta element.

– Men det är likadant när jag lyssnar på bra musik, jag får ståpäls, säger han och skrattar.

Under 2014–2015 registrerades inte mer än någon strövarg i Östergötland, men enligt Benny är situationen annorlunda i år. Länsstyrelsen har kunnat kvalitetssäkra att ett djur rört sig mellan Prästtomta skjutfält och Fornåsakorset. För det krävs att man kan bakspåra djuret fem kilometer.

– Den kan vara stationär och ha ett revir, säger Benny.

Sannolikt handlar det om en ungvarg, cirka två år gammal. Det är runt den åldern hanvargarna brukar stötas bort. Spåren visar också på små tassar, cirka nio centimeter långa, vilket är lite mindre än vad en fullvuxen varg har.

Benny berättar också att djuret lämnat spillning vid riksväg 34, vilket kan tyda på att den var uppjagad då den inte lyckades ta sig vidare. Var den befinner sig nu är oklart.

I år kan man också se en viss föryngring av lodjur. I hela Östergötland finns det uppskattningsvis mellan 15–18 stycken och enligt det skandinaviska rapporteringssystemet Skandobs rör sig nu en hona med två ungar mellan Norrköpings kommun och Motala kommun. Senast i tisdags kom det också uppgifter från allmänheten om att lodjursspår siktats i Fågelmossen, öster om Borensberg, vilket Benny misstänker är spår efter en hanne.

Roger Larsson, ordförande i Motala Biologiska förening med omkring 300 medlemmar, gladdes åt besöket av rovdjurskunninge Benny Amberin. Ett allmänt naturintresse är den gemensamma nämnaren för medlemmarna men många verkade också förväntansfulla över att få lyssna till fakta om just rovdjur.

– Det är jätteintressant. Rovdjur väcker känslor, säger Roger Larsson.

Fotnot: Under torsdagen kontaktade Benny Amberin tidningen och berättade att en ny observation av varg gjorts på tisdagsförmiddag vid Ruda.

Svenska Rovdjursföreningen

Arbetar för rovdjurens rätt att leva i livskraftiga stammar i naturen. Vill öka förståelsen för rovdjuren och göra det lättare för människor och rovdjur att existera sida vid sida.

Svenska Rovdjursföreningen är remissorgan för regeringen, Naturvårdsverket och länsstyrelserna i frågor som rör rovdjur.

Är en ideell och politiskt obunden förening. Har omkring 3 800 medlemmar, varav 200 finns i Östergötland.

Källa: Svenska Rovdjursföreningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!