Snällt och harmlöst

Gulliga djur, glada sånger, äventyr och en hel bricka med moralkakor som manar till sympati för familjen, naturen och främmande kulturer - Disney är i huset!

Två älgar utgör de typiska bifigurerna i "Björnbröder". Bild: BUENA VISTA

Två älgar utgör de typiska bifigurerna i "Björnbröder". Bild: BUENA VISTA

Foto:

Kultur och Nöje2004-02-07 08:59
CCC

Björnbröder

Regi: Aaron Blaise och Bob Walker

Manus: Steve Bencich, Lorne Cameron

Svenska röster: Björn Bengtsson, Robin Bivefors, Simon Norrthon

Speltid: 1 tim 25 min

Censur: 7 år

Filmstaden i Linköping

GULLIGA DJUR, glada sånger, äventyr och en hel bricka med moralkakor som manar till sympati för familjen, naturen och främmande kulturer -- Disney är i huset! Och tillbaka på banan igen efter ett par olönsamma utflykter i science fiction-land ("Atlantis", "Skattkammarplaneten") och en nätt tripp till Hawaii ("Lilo & Stitch").

För säkerhets skull har man i "Björnbröder" klippt ihop en handfull Disneyfilmer till en. Rollistan kommer från "Pocahontas", storyn från "Bambi", sångerna från "Tarzan" och miljöerna från "Pocahontas" igen. Det finns, kort sagt, inget som överraskar i "Björnbröder". Stigarna är upptrampade och manegen krattad; de gulliga djuren skuttar, brummar och brölar i kulisserna.

Historien i korthet: Indianen/inuiten Kenai får skulden för att en björn dödat hans bror. Ursinnig och hämndlysten följer han efter björnen och dödar den -- men som straff förvandlas han av andarna själv till en björn. Resten är ett sökande efter Kenais människohamn eller, om man så vill, en ynglings kamp för att hitta sin identitet som man. Eller björn.

Man kan inte prata om "Björnbröder" utan att nämna de magnifika miljöerna. Filmen utspelas mot en handmålad fond av stora slätter, höga berg och djupa skogar, kort sagt det mytomspunna, oändliga Amerika. De bilderna kommer att sitta kvar länge, långt efter det att historien, skämten och figurerna försvunnit i glömskans stora Disneyarkiv, där de trängs med manuset till "Oliver och gänget", Biancas Australienkarta och Stormamma från "Micke och Molle". (TT Spektra)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!