Skolorna står upp för alla lika värde

Åtvidabergs skolor firar kärleksvecka med fokus allas lika värde och rätten att få vara sig själv.

Biblioteken med. Skolbiblioteken är med på kärleksveckan. Karin Nielsen Lundin på Alléskolans biblioteket ska du fram bokbord.

Biblioteken med. Skolbiblioteken är med på kärleksveckan. Karin Nielsen Lundin på Alléskolans biblioteket ska du fram bokbord.

Foto: Lotta Willsäter

ÅTVIDABERG2018-02-09 08:00

Prideflaggor i regnbågens alla färger hissades under torsdagen på kommunens skolor och framför gamla kommunhuset.

På Alléskolan har regnbågen också fått ge färg när kärleksveckan inleds med en pridedag. Några elever har målat fönster och klätt staket med färgglada tygremsor.

På Allétorget hänger flaggspel och girlander, liksom en miniutställning som kort och enkelt förklarar vad som ryms inom hbtq (homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner). Vid ett pysselbord kan elever göra nyckelband i regnbågsfärger, och samtidigt tala om hbtq-frågor.

I en disk står Stefan Österberg, specialpedagog på Alléskolan och samordnare för temaveckan. Framför sig har han en uppsättning nagellack i regnbågens färger.

– Man får måla naglarna här om man vill, säger han.

Nu är kärleksveckan inte bara ett färgsprakande event. Stefan Österberg framhåller alla skolors uppdrag att arbeta med likabehandling, att värna om människors lika värde, synliggöra diskriminerande strukturer och ifrågasätta normer. Därtill veckans fokus på allas lika värde och rätten att få vara sig själv.

Är inte det självklarheter? Måste det manifesteras med en kärleksvecka?

– En sådan här vecka ska egentligen inte behövas, svarar Österberg.

Men likväl behövs den, konstaterar han.

– Vi behöver manifestera för att allas lika värde och rätten att få vara sig själv ska vara en självklarhet. Det blir lätt så annars att de som hatar syns. Vi vill visa att det är fler som älskar än hatar.

Ursprunget till Alléskolans engagemang kommer från elever, som sökt svar på sina frågor.

– Det ledde till en pridedag förra året. Nu har vi gått vidare och känner verkligen att något underifrån kommit att förankras i hela organisationen.

Under kärleksveckan sker mycket på kommunens alla skolor. Temaveckan berör ämnen som normer, sexualitet, relationer, etnicitet, funktionsnedsättning, inkludering och diskriminering.

Under veckan kommer socialtjänsten att informera om sin verksamhet för mellan- och högstadiet. Högstadiet får ta del av teaterföreställningen Puss & snusk, med teatergruppen Ung utan pung. Veckan rymmer även besök av ungdomshälsan, nagelmålning, diskussioner och uppträdanden. Skolbiblioteken har också flera programpunkter och utställningar.

Blir målad. Linus Sundberg som går i klass 4-6 på Alléskolan väljer själv vilka färger Cecilia Fransson får måla hans naglar i.
Blir målad. Linus Sundberg som går i klass 4-6 på Alléskolan väljer själv vilka färger Cecilia Fransson får måla hans naglar i.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!