"Resultatet är faktiskt lite skrämmande"

Tre–fyra föreläsningar i veckan. Så kan det se ut för vissa program på Linköpings universitets filosofiska fakultet. Studentkåren Stuff har kartlagt antalet lärarledda timmar på bland annat lärarprogrammet och psykologprogrammet.

Måste bli jämlikt. Kårordföranden på Stuff vid Linköpings universitet, Andreas Wåhlén, anser att resurstilldelningen mellan programmen är så sned att det påverkar undervisningen.

Måste bli jämlikt. Kårordföranden på Stuff vid Linköpings universitet, Andreas Wåhlén, anser att resurstilldelningen mellan programmen är så sned att det påverkar undervisningen.

Foto: Ulrik Svedin

Linköping2016-11-21 18:47

– Resultatet är faktiskt lite skrämmande. Vi visste sedan tidigare att studenterna är oroliga för att man har väldigt få lärarledda timmar. Förklaringen är en sned resurstilldelning och det behövs förändringar rikspolitisk nivå, säger Andreas Wåhlén, kårordförande för Stuff.

Studentkåren anser att LiU har förståelse för deras synpunkter. Därför skickar man nu en skrivelse till universitetsledningen, men också till utbildningsdepartementet och till riksdagsutskottet.

– Vi vill ha en statlig utredning kring fördelningen av resurser mellan olika utbildningar på svenska universitet. Vi vill helst inte jämföra resurser på olika program eller olika fakulteter, men det råder just nu en allt för stor skillnad som vi tror riskerar att få konsekvenser.

Liknande skrivelser och undersökningar har kommit från Lunds universitet.

I undersökningen har man gjort två nedslag i utbildningar vid filosofiska fakulteten. Det första under vårterminen på årskurs ett och det andra under sjätte terminen, alltså årskurs tre. Kåren har tagit hänsyn till vissa avvikelser, som att studenterna bedriver uppsatsarbete med mindre lärledd undervisning.

Det visar sig att psykologprogrammet har i snitt sju–åtta lärarledda undervisningstimmar i veckan. Civilekonomprogrammet har 9,3 timmar i veckan. Samhälls- och kulturanalys har 4,4 timmar och Kulturvetarprogrammet 5,1 timmar per vecka i genomsnitt. Förskollärarprogrammet har cirka fem–sex timmar och ämneslärarna – gymnasielärarna – pendlar mellan drygt fem timmar (årskurs ett i historia/svenska) och drygt 13 (årskurs ett i biologi). Även inom samhällskunskap har ämneslärarna omkring fem–sex timmar i veckan.

Andreas Wåhlén understryker att studenterna är medvetna om att självstudier är ett viktigt inslag på universitetet.

– Men det har nått en gräns som inte är acceptabel. Studenterna är oroliga för att man inte ska få med sig det man behöver. Det är också uppenbart att det skiljer sig mellan olika program och sannolikt mellan olika fakulteter.

Vilka följder får det här för samhället i stort?

– Risken är att vi till exempel tappar kunskap och analys inom samhällsfrågor. Det har gått så långt att jag tror att det kommer att börja märkas ganska snart. När man ser effekterna är det nog också svår att veta vad det beror på.

Stuff är noga med att inte jämföra fakulteter, i stället vill de höja antalet timmar inom humaniora och samhällsvetenskap. Men man noterar att det också finns naturliga samband mellan olika ämnesområden:

– Teknik och annan utveckling riskerar att bli eftersatt eftersom den är beroende av exempelvis kognitionsvetenskap och ekonomi, säger Andreas Wåhlén.

Och i Ellen Key-huset på campusområdet sitter lärarstudenterna Lisa Ennerfelt och Rebecca Hedén och studerar. De känner igen bilden som Stuff ger.

– Antalet timmar blir färre, det är något som även våra lärare noterar och inte är nöjda över. De studenter som kommer efter oss har färre timmar, men de ska ha med sig samma stoff är de går ut. Det betyder hela tiden en större studiebörda, säger Rebecca Hedén.

Saknar läraren. Rebecca Hedén och Lisa Ennerfelt studerar på lärarprogrammet. De märker hur uppgifterna blir allt större och den lärarledda undervisningen allt mera sällsynt.
Saknar läraren. Rebecca Hedén och Lisa Ennerfelt studerar på lärarprogrammet. De märker hur uppgifterna blir allt större och den lärarledda undervisningen allt mera sällsynt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!