Regionen toppar riket i överlevnad

För tredje året i rad är Region Östergötland bäst i Sverige på att rädda flest patienter med hjärtstopp innan de kommer till sjukhus.

Hjärtstartare kan användas av vem som helst, oavsett utbildning då den ger tydliga instruktioner och känner av om den används fel

Hjärtstartare kan användas av vem som helst, oavsett utbildning då den ger tydliga instruktioner och känner av om den används fel

Foto: Annica Hesser

Östergötland2018-09-20 17:00

Det visar den senaste årsrapporten av Svenska Hjärt-lungräddningsregistret. Registret startade år 1990 och är det enda kvalitetsregistret i Sverige som rapporterar hur många människoliv som räddas varje år.

De flesta personer som dör av en hjärtsjukdom avlider av ett plötsligt hjärtstopp innan de kommer fram till sjukhus. Men allt fler räddas. Och när landstingen/regionerna jämförs i överlevnad kniper Region Östergötland förstaplatsen.

Under 2017 rapporterades 5 785 fall av hjärtstopp i landet utanför sjukhus varav 211 inträffade i Östergötland. Av dessa hade 18,3 procent överlevt efter 30 dagar vilket kan jämföras med exempelvis Region Skåne exempelvis där 288 fall rapporterades varav 11,2 procent överlevde. Lägst andel hade Blekinge med 7,4 procent (men där var det också relativt få fall).

Region Östergötland har arbetat aktivt för att rädda fler liv tillsammans med ambulanssjukvård, SOS Alarm, regionens hjärtsjukvård med flera. För att hjärt- och lungräddning ska starta så snabbt som möjligt har ambulansen dessutom etablerat ett samarbete med räddningstjänsten som också åker på hjärtstoppslarm. Om räddningstjänsten kommer före ambulansen startar de behandlingen.

Den viktigaste behandlingen för de flesta som drabbas är en elektrisk chock över hjärtat med en hjärtstartare (defibrillator). Även "manuell" hjärt- och lungräddning ökar chanserna att överleva dramatiskt. Hittills har tre miljoner svenskar utbildats i HLR.

Här inträffar hjärtstoppen!

(Flest hjärtstopp inträffar i hemmet, nedan anger antalet fall på allmänna platser. Andel i procent)

Gata/Torg 40,1

Annan allmän plats 19,8

Park/Terräng 9,5

Sportanläggning 7,6

Affärscenter 5,5

Arbetsplats 5,5

Badplats 3,1

Vattendrag 3,1

Nöjesplats 2,1

Tågstation 2,1

Kyrka 1,0

Flygplats 0,6

Källa: Svenska hjärt-lungräddningsregistret

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!