Regionen: Alla på bilden lämnar

Samtliga gruppledare i den styrande koalitionen inom Region Östergötland kliver av sina politiska uppdrag till hösten. Det skapar osäkerhet fram till valet, enligt oppositionen.

Samtliga gruppledare i den styrande koalitionen i Region Östergötland avstår från att kandidera till årets politiska val, från vänster: Göran Gunnarsson (C), Margareta Fransson (MP), Anita Jernberger (L) och Mats Johansson (S).

Samtliga gruppledare i den styrande koalitionen i Region Östergötland avstår från att kandidera till årets politiska val, från vänster: Göran Gunnarsson (C), Margareta Fransson (MP), Anita Jernberger (L) och Mats Johansson (S).

Foto:

Östergötland2018-04-06 07:00

Som många kanske minns blev det en något otippad fyrklöver som tog över makten inom Region Östergötland efter förra valet. Det blev en konstellation över blockgränserna när Socialdemokraterna och Miljöpartiet ingick koalition med Alliansens forna regeringskompisar Centern och dåvarande Folkpartiet, numera Liberalerna. Tillsammans fick de 56 mandat av regionfullmäktiges 101. Nu har de samregerat i drygt fyra år. Men till höstens val, som trots regionbildning kommer kallas landstingsval, kliver samtliga fyra gruppledarna av sina uppdrag inom Region Östergötland, det vill säga Mats Johansson (S), Margareta Fransson (MP), Göran Gunnarsson (C) och Anita Jernberger (L).

Parallellt förbereder sig oppositionspartierna Kristdemokraterna och Moderaterna inför valet och båda har deklarerat att de siktar på en ny allians. Samtidigt tror de att avhoppen i koalitionen inte är bra för Region Östergötland. Christian Gustavsson (M), förbundsordförande för Moderaterna i Östergötland säger:

– Man kommer inte att vara angelägen om att göra de sakerna som kanske behövs av det enkla skäl att man ändå inte kommer att behöva ta ansvar för resultatet. När man har bestämt sig för att sluta så blir det väldigt lätt att man faktiskt mentalt slutar, man tar inte de initiativ som skulle behöva göras.

Som ordförande är han glad över att ha en "erfaren uppsättning" på vallistorna där bland andra M:s gruppledare Marie Morell kandiderar:

– Jag känner en stark oro med tanke på situationen i sjukvården just nu där vi ser att vi inte har hämtat upp oss. Det har varit tunga somrar även om det inte har hänt något katastrofalt, men det har varit tungt för medarbetarna och vi är inte på banan än med tillgängligheten med stängda vårdplatser och längre vårdköer. Och snart går vi in i en ny sommar, säger hon.

Men de avgående gruppledarna känner ingen oro. Tre av de som slutar har nått pensionsåldern och siktar på att trappa ned, däribland Göran Gunnarsson, ordförande och den enda heltidspolitikern i trafik- och samhällsplaneringsnämnden.

– Äh, det där är bara fjanteri! Jag är inte ett dugg orolig, jag är inte oersättlig. Om jag ser på våra listor så har vi väldigt mycket erfaret folk som kommer vara kvar. Det är aldrig rätt tillfälle att sluta, det är bara att göra det. Och jag vill gärna fortsätta ha lite uppdrag och ställer upp på en behaglig låg nivå på Linköpingslistan.

Är det inte lätt att stänga av?

– Nej, jag har sagt att jag är ordförande till sista dagen. Jag har stora viktiga frågor som ska avgöras i nämnden.

Miljöpartiets Margareta Fransson, förste vice ordförande i regionstyrelsen, siktar på riksdagsvalet. Partiets valberedning har redan utsett en kandidat för gruppledarrollen: Agneta Niklasson som tidigare varit gruppledare för MP i tre mandatperioder.

– Hon ska axla den stora rollen i valrörelsen och vara ett slags vallokomotiv, säger Margareta Fransson. Vi kan stå för en stabilitet bakåt i tiden. Sedan är det hela gruppens ansvar i fullmäktige att driva vidare och fortsätta att bidra till den goda samverkan som vi har haft i koalition för Östergötland.

Socialdemokraternas Mats Johansson, ordförande i regionstyrelsen, har tidigare berättat att det är hälsoskäl som ligger bakom att han inte ställer upp för omval. Han tror inte att avhoppen kommer att skapa osäkerhet bland väljarna.

– Nej, vi har ett väldigt gott samarbete partierna emellan och det är inte så personbundet. Det är mer att leverera bra resultat i politiken. Sedan är det ju väljarna som i valet avgör styrkeförhållandet mellan partierna.

Tror du att det har betydelse för ditt eget parti att du kliver av?

– Om jag ska prata för Socialdemokraternas sida så är det klart att jag har mycket erfarenhet utifrån det politiska arbetet på olika nivåer i Östergötland. Samtidigt är det så att vi har väldigt bra kandidater så jag känner mig väldigt lugn att de som efterträder mig kommer göra ett väldigt bra jobb.

Anita Jernberger (L), ordförande för regionutvecklingsnämnden, vill fortsätta i någon form inom politiken, men inte som regionråd på heltid.

– Jag har fyllt 65 år och vill fylla livet med annat också som barnbarn, familj, spela golf och sådant man gjort en gång i tiden.

Hon kandiderar till Norrköpings kommun för att inte släppa politiken helt.

– Jag har ju jobbat för regional utveckling under den här mandatperioden och ser ett samband mellan kommun- och regionpolitiken och där kan jag bidra tror jag.

Vad tänker du kring att fyra gruppledare kliver av?

– Det vilar ett ansvar för oss som kliver åt sidan att finnas där, för vi har med oss ett rätt så stort erfarenhetskapital. Sedan ska man ju inte lägga sig i för mycket.

Avhoppen har duggat tätt även på andra politiska håll, exempelvis inom Linköpings kommun där flera moderater hoppat av sina uppdrag under våren. Men där har det varit en fördel att det skett före valet, enligt Marie Morell:

– Vi vet ju att det tyvärr blir väldigt mycket stiltje från midsommar till en bit in på hösten, det blir ledarlöst och det gör det ju inte bättre när så många kliver av samtidigt.

Mats Johansson (S), ordförande i regionstyrelsen sätter hälsan före jobbet vill inte släppa politiken helt.
Mats Johansson (S), ordförande i regionstyrelsen sätter hälsan före jobbet vill inte släppa politiken helt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!