Pollenprognosen: Kommer explodera

Se till att vara redo med pollenmedicinen. Nu spår allergiläkarna en svår pollensäsong.– Blir det varmt så kommer det explodera, säger Lars Ahlbeck, specialistläkare.

Pollensäsongen är senare än normalt men snart väntas den dra igång.

Pollensäsongen är senare än normalt men snart väntas den dra igång.

Foto: Tobias Wallström/ Gotlands Allehanda

Östergötland2018-03-30 08:00

Har du redan hunnit bli snuvig av pollen från al och hassel? Då blir det här ingen rolig artikel att läsa. 2018 spås nämligen få en svår pollensäsong när temperaturerna stiger.

– Man spår, med bakgrund av hur björkarna ser ut, att det kommer bli en besvärlig pollensäsong i år, likt den vi hade år 2014, säger Lars Ahlbeck, specialistläkare på Allergicentrum i Linköping.

För alla pollenallergiker har året inletts bra, då kylan gjort att pollen från al och hassel inte funnits i luften under de första vintermånaderna. Nu är den dock på väg.

– Just nu finns det i Östergötland låga halter av al- och hasselpollen. Så har det varit i några veckor och det ser ut att ligga på den nivån även de närmaste dagarna, säger Lars Ahlbeck.

År då det varit varmare i luften kan allergiker känna av al och hassel redan i januari. I år väntas dock björkpollensäsongen och al- och hasselpollensäsongen överlappa varandra. Allergiker som är oroliga för kommande vårvärme får sätta sitt hopp till vädergudarna.

– Hur pollensäsongen blir beror också på vädret. Regnar det mycket blir säsongen inte lika besvärlig som om det är fint väder, säger Lars Ahlbeck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!