Vinner skolan eller katedralen?

Ett prestigefyllt pris står på spel, Östergötlands arkitekturpris delas ut den 12 mars.

värgårdsskolan i Kisa.

värgårdsskolan i Kisa.

Foto: TORBJÖRN LINDQVIST

ÖSTERGÖTLAND2015-01-29 21:36

Starten gick redan på 70-talet när SAR, svenska arkitekters riksförbund instiftade ett liknande pris. 2003 togs tävlingen över av Östergötlands arkitekter och det delas ut en gång om året.

En jury av arkitekter väljer ut kandidater utifrån inlämnade förslag eller letar på egen hand. I år blev slutvalet Värgårdsskolan i Kisa och Dataton "Katedralen" på Mjärdevi i Linköping. Ansvarig för Värgårdsskolans framtagande är Anders Svensson på Tengboms Arkitekter i Linköping. Bakom Datatons "Katedralen" står Petra Gipp, Petra Gipps Arkitektur i Stockholm.

Anders Svensson berättar om den stora utmaningen att bygga om och bygga till Värgårdsskolan i Kisa, ett jobb som svängde under tiden, krympte, ökade och förändrades. Men nu är det klart.

– Väldigt spännande att bli nominerad, säger Anders Svensson men viskar samtidigt att han nog tror att priset går till Petra Gipp.

– Jättekul, säger Petra Gipp som var nominerad redan förra året med ett fritidshus vid Vättern.

Reglerna säger att de nominerade förslagen måste vara färdigställda under 2014. Juryns motiveringar till de två kandidaterna lyder:

Värgårdsskolan. . . "med säker hand omvandlat en sliten skola till stimulerande arbetsmiljö. . . Satsningens kvalitet genomsyrar projektets alla discipliner och nivåer. . ."

Datatons byggnad. . . "nyskapande och kompromisslöst tillägg till Mjärdeviområdet. . . konsekvent formspråk och materialbehandling. . ."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!