– Vi är oroliga. Läkare varnar för att patientsäkerheten äventyras redan idag samtidigt räknar majoriteten med nedskärningar på en halv miljard de närmaste tre åren, säger Emil Broberg (V) när han på måndagen presenterar sitt partis förslag till treårsplan och budget för region Östergötland.
Det är dagen innan plan och budget debatteras i fullmäktige.
Skattehöjningen trappas upp med femton öre per år i tre år, år 2020 är den således 45 öre. Det innebär nittio kronor i månaden för den tjänar tjugo tusen kronor.
– Vi har Sveriges lägsta landstingsskatt i Östergötland och vi hamnar under snittet även om vi genomför höjningen, säger Emil Broberg.
Den skulle inbringa 462 miljoner kronor om året från år tre. V räknar dessutom med ett lägre överskott än majoriteten och att regionens finansiella överskott (som exempelvis ränta på kapital) blir större än vad övriga partier räknar med.
Sammantaget ger de tre posterna ett ökat ekonomiskt utrymme som gör att V:s treårsplan och budget skiljer sig mycket från de övriga partiernas, såväl den styrande koalitionens som oppositionens. Med detta vill V täppa till något av det glapp på en halv miljard som uppstår bland annat på grund av ökade pensionskostnader. Majoriteten såväl som den övriga oppositionen räknar med att klara av det framför allt genom att effektivisera vården.
– Jag tror inte det är rimligt, kommenterar Emil Broberg.
Vänsterpartiet liksom M och KD vill slopa 24/7-satsningen som ger sjuksköterskor som jobbar på obekväm arbetstid extra plus på lönen. Istället vill de att sjuksköterskor och undersköterskor ska få två procent löneökning, utöver förhandlat löneutrymme. Lönesatsningen skulle kosta 62 miljoner per år. Nattpersonal får större möjlighet till återhämtning om V:s förslag skulle bli verklighet. Fyra timmars betald ledighet för varje nattpass på tio timmar till sjuksköterskor och undersköterskor. 50 miljoner avsätts för att finansiera satsningen.
– Vårt förslag till budget lovar inte guld och gröna skogar. Vi kommer, precis som majoriteten föreslagit, behöva effektivisera, satsa på digitala lösningar och staten behöver tillföra mera pengar för att vi ska kunna erbjuda vård med samma kvalitet som idag. Men vi behöver inte skära ned, slutar Emil Broberg.