Varning: Plocka inte de här svamparna

Du vet väl vilka svampar du lägger ned i korgen? Inte? Ta reda på det. Annars kan svampmåltiden sluta illa.

Vit flugsvamp. Det är en av de farligaste svamparna som du kan hitta i de svenska skogarna. Plocka den inte.

Vit flugsvamp. Det är en av de farligaste svamparna som du kan hitta i de svenska skogarna. Plocka den inte.

Foto: KARIN MARKHEDE / TT / TT

Sverige2016-09-03 11:00

Höst. Fuktiga marker. Att högsommaren gett med sig och skickat över stafettpinnen till sensommaren eller till och med hösten gör inte svampälskaren gråtfärdig.

Tvärtom. Nu är det läge att vara ute med stövlarna i jakt på gula trattar eller sköna hattar som sticker upp ur grön mossa eller gömmer sig bakom stenar i skogarna.

Men.

Svampsäsongen är igång

Allt är inte guld och gröna skogar. Att svampsäsongen sparkat igång betyder inte bara att mackorna eller omeletterna kan få en smakdimension till. Det kan ge andra, betydligt tristare, konsekvenser.

Varje år ringer omkring 80 000 personer till Giftinformationscentralen på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna, för att ställa frågor om olika typer av förgiftningssymptom. Ett antal läkare och apotekare bemannar Giftinformationscentralen för att tillsammans kunna reda ut vad som kan ge symptomen och ge råd och hjälp till de som ringer in.

– Nu märker vi att säsongen är igång på allvar, det är ett hårt tryck här, säger Jonas Höjer, läkare vid GIC.

Det är många samtal överlag, förklarar han. Det handlar mestadels om förgiftningar som rör läkemedel, men en hel del samtal gäller också förgiftningssymptom efter kontakt med djur och natur.

En del har blivit ormbitna.

Andra har ätit något – och fått oroande symptom. I en hel del fall gäller det svampar.

– Jag har precis suttit i ett samtal med en person som ringde in för att det misstänktes att någon fått i sig vit flugsvamp. Vi har haft ett par sådana fall i år, säger Jonas Höjer och förklarar att behandlingen av patienten blev akut.

Han trycker på det allvarliga i det och lindar inte in något i långa formuleringar när han berättar om följderna av att stoppa fel svamp i korgen.

Tvärtom.

– Få ut det till allmänheten, säger han.

Skadar levern allvarligt

Den vita flugsvampen, precis som Lömsk flugsvamp, är en av de farligare svamparna vi har i Sverige och också en av de svampar som svampplockare då och då, av misstag, stoppar ner i sin korg. Misstaget kan vara ödesdigert. Svampen innehåller giftet amatoxin, som, enligt Giftinformationscentralens hemsida, är skadligt för slemhinnor i tarmarna och för levern.

De första symptomen visar sig inom ett dygn, i form av kräkningar och diarréer. Men det kan sluta betydligt värre än så, om symptomen inte tas på allvar och patienten kommer under vårdens beskydd.

Utan vård kan giftet till och med leda till döden.

Jonas Höjer berättar om ett annat fall. Även då hade personen, av någon anledning, fått i sig Vit flugsvamp. Det gick så pass långt att personen som ätit svampen tvingades till att få en ny lever via en transplantation. Turligt nog gick operationen att genomföra.

– Så långt kan det gå. Och det medför problem, det är svårt att få tag i en ny lever, säger han.

En annan svamp som han lyfter fram är Toppig giftspindling, som på Giftinformationscentralen beskrivs som "Mycket giftig". Till skillnad mot amatoxin så innehåller den svampen giftet orellanin, vilket attackerar njurarna och ger symptom som illamående, kräkningar, huvudvärk, trötthet, frossa och smärtor i ryggen.

Förgiftningen kan även märkas av att urinmängden påverkas. Antingen kissar man mer än vanligt, eller mindre.

– Äter man en eller flera av de svamparna så får man allvarliga njurproblem. Problemet är att symptomen märks först efter ett par dagar och då är njurarna redan förstörda, säger Jonas Höjer.

Följ läkarnas råd

Jonas Höjer förklarar att personer som får i sig giftiga svampar ofta gör det av misstag. Svampar förväxlas i skogen. Fel svamp läggs i korgen. Svampar med snarlika utseenden är svåra att skilja åt.

Ett tips till svampplockare är därför att vara noggrann, vilket du kan se bland tipsen i faktarutan.

– En svamp kan vara tillräckligt för att en människa ska dö, säger Jonas Höjer.

I vissa fall kan en liten bit av en giftig svamp vara tillräckligt för att ge mycket svåra skador, konstaterar han.

Du hittar mer information om giftiga svampar HÄR, på Giftinformationscentralens hemsida.

Skogens guld. Klassiska kantareller.
Skogens guld. Klassiska kantareller.
Tips till svampplockaren:

Plocka inte en svamp som du inte riktigt säkert vet är ätlig och ofarlig.

Provsmaka inte rå svamp så att ett barn ser det.

Låt en svampkunnig person rensa din svamp.

Lita inte på gamla svampböcker. Köp en modern svampbok innan du ger dig ut i skogen.

Källa: Giftinformationscentralen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!