Tips! Ta bästa bilden på månen

Enligt earthsky.org är fullmånen den 14 november den största sedan 1948. Boende i södra Sverige och Lappland kan skatta sig lyckliga när det nu är dags att vända blickarna upp mot den största supermånen på länge.

Måne 3.
Måne vid flygplanen E4, Linköping-
Iso 100
Tid 6 s.
Bländare 10
70-200 mm objektiv, trebentsstativ

Måne 3. Måne vid flygplanen E4, Linköping- Iso 100 Tid 6 s. Bländare 10 70-200 mm objektiv, trebentsstativ

Foto: Jeppe Gustafsson

Östergötland2016-11-14 14:30

Videon är inte längre tillgänglig

För svenskar som vill få syn på fenomenet gällde det att passa på redan under söndagskvällen och natten mot måndag. Enligt helagotland.se kan man med lite tur få en glimt av supermånen även under måndagen.

Rymden

Det är när en fullmåne är som närmast jorden och när solen, jorden och månen ligger i en rak rad som en så kallad supermåne uppstår. Under ett par dygn framträder månen då större och ljusare än annars.

Robert Cumming, kommunikatör vid Onsala rymdobservatorium och redaktör för tidskriften Populär Astronomi, finner det svårt att med blotta ögat avgöra om det är en supermåne eller en vanlig fullmåne men tycker att det är ett bra tillfälle att påminna sig om månens betydelse.

– Månen är alltid rolig att studera. Det räcker att titta på den för att se spår av solsystemets historia. Man ser alla de där kratrarna och inser att jorden har gått igenom precis samma saker, säger Robert Cumming.

Frilansfotografen Jeppe Gustafsson var under söndagskvällen ute och fotograferade supermånen i Motala. Här är hans tips för att få en riktigt bra blid på månen.

Var ute i rätt tid

– Det bästa är att ta bilden när månen passerar horisonten, framför allt när den går upp vid 16.30-tiden på måndagen. Då blir det en slags synvilla så att månen ser ännu större ut. Fördelen är att man då lättare kan få med lite riktmärken, exempelvis byggnader i förgrunden, säger Jeppe Gustafsson.

En annan fördel med att vara tidigt ute är att det fortfarande är förhållandevis ljust vilket underlättar om du vill få med något i förgrunden.

- Använd den längsta brännvidden du har. Försök att få med omgivning eller personer.

Anledning till att det är lättare att få med sin omgivning vid gryning eller skymning är det då är ungefär samma ljusstyrka som månen.

Tänk på perspektivet

– Det kan vara bra att få med en del av en stad, vilket fungerar bra när det är ljust. När det är mörkt går det att jobba med siluetten av månen. Det kan vara en gren eller ett löv. Det kallas för siluetteffekt och skapar lite djup i bilden. När man fotograferar månen vid mörker (då månen lyser väldigt starkt) är det bäst om man exponerar efter månljuset med så kallad spotmätning.

Val av kamera

– Ett långt teleobjektiv är att föredra men även ett stativ så att du håller kameran still. Mobiltelefonens kamera fungerar om det är dagtid men annars krävs det en systemkamera med teleobjektiv. Det är för att trycka ihop motivet, så att månen ser lite större ut, säger Jeppe Gustafsson.

Vilken storlek behövs på objektivet?

– På dagtid behövs nog minst ett objektiv på 200 millimeter men på natten skulle jag tro att det borde vara 600 millimeter eller större.

Ställ dig högt

– En höjd är inte fel. Då kan man få med lite mer av förgrunden. Internationellt ser man ofta att fotograferna har med någon känd byggnad när bilderna på månen tas. I Linköping skulle det exempelvis kunna vara tornet på domkyrkan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om