Drack alkohol och stal med brukare – sparkas

Två anställda i en kommun i västra Östergötland har avskedats. De anklagas bland annat för att ha druckit alkohol och stulit tillsammans med utsatta människor som de hade i uppgift att stötta.

Östergötland2015-10-30 11:00

De två personer som berörs har arbetat som så kallade boendestödjare. Boendestödjare arbetar bland annat med att stötta psykiskt sjuka människor som bor i olika typer av boenden.

Av en anmälan som kommunen gjort enligt lex Sarah ska de två boendestödjarna under en längre tid ha misskött sig på arbetet. De ska bland annat ha underlåtit att sköta journalföringen, druckit alkohol tillsammans med brukare, ordnat svartjobb åt brukare, stulit tillsammans med brukare samt tillåtet att brukare bytt mediciner med varandra.

Corren har varit i kontakt med kommunchefen i den aktuella kommunen.

Hur uppdagades detta?

– Det är brukare som har berättat och en av boendestödjarna har bekräftat att delar av det stämmer.

När ansvarig chef på kommunen fick kännedom om missförhållandena inleddes omedelbart en utredning och de två boendestödjarna stängdes av. Kommunchefen säger att det numera är avskedade.

– De är avskedade. Men det är inte säkert att de här boendestödjarna delar kommunens uppfattning om hur allvarligt det är. Då kan det bli en tvist. Det är förhandlingar med facket om de ska driva frågan vidare.

Har kommunen polisanmält de påstådda stölderna?

– Kommunen har inte gjort någon polisanmälan.

Varför inte det?

– Det rör sig om snatteribrott som polisen avskriver.

Hur ser du på det inträffade?

– Vi ser allvarligt på det inträffade. Vi avskedar inte folk om de inte har gjort några allvarliga saker.

Hur vanligt är det att kommunen avskedar anställda på det här sättet?

– Det är väldigt ovanligt. Det är ett annorlunda ärende. De två boendestödjare som det gäller har väl gett lite för mycket boendestöd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!