Tjänsten som länsstyrelsen har lanserat är till för dem som håller nöt, grisar, får, getter eller fjäderfä och därför har ett produktionsplatsnummer.
– Vi har redan mellan fem och tio djurägare som beställt tjänsten, säger vilthandläggare Mia Kjällander på länsstyrelsen.
Det är inte ovanligt att rovdjur och då kanske framför allt varg återvänder till samma eller närliggande plats de närmsta dagarna efter den första attacken. Därför är det bra att alla djurägare i närheten får reda på det snabbt för att kunna skydda sina djur.
På länsstyrelsens hemsida informeras om olika åtgärder som djurägaren kan vidta. Öka tillsynen, flytta djuren närmare bebyggelse är några, men det finns också elnät, vattenstaket och lapptyg att låna av länsstyrelsen.
I Östergötland finns lodjur och kungsörn. Då och då passerar en varg, 1999 passerade också en björn. Men det händer inte ofta att tamdjur angrips.
– Vi har inte haft något större angrepp sedan sommaren 2011 när en varg rev får vid upprepade tillfällen på Vikbolandet, säger Mia Kjällander.
Den bästa förebyggande insatsen är att sätta upp rovdjursavvisande stängsel. Men det är ingen akut insats.
– Det går att ansöka om bidrag för det, men just nu är pengarna slut, berättar Mia Kjällander.
Hon hoppas att det kommer nya till hösten.
Det finns också information om rovdjur som vistas i länet på länsstyrelsens hemsida under rubriken "Aktuellt om rovdjur".