Siemens satsar på ny 3D-teknik

3 D-printing är framtiden. Budskapet var tydligt när Siemens Industrial Turbomachinery AB bjöd in till pressträff för att berätta hur olika processer kan förbättras och snabbas upp med den nya tekniken.

Foto:

Finspång2014-09-18 11:13

– Som det är nu så arbetar vi som idioter med att ta bort material när vi ska tillverka något, sedan tar vi materialet och återvinner det mesta igen. Tänk om du istället kunde använda exakt det material du behöver. Generellt sett betyder 3 D-printing att du har fördelen av att bara använda exakt det material som du behöver. Det är förstås miljömässigt mycket bättre, förklarar Hans Holmström, vd, för Siemens Industrial Turbomachinery AB ( SITAB ) i Finspång med 2 800 anställda plus cirka 600 inhyrda konsulter.

Holmstöm beskriver steget till mer 3 D-printing i termer som en revolution på flera plan.

– Mängden materia som inte kommer att behövas i systemet är enormt. Designen för en produkt kan ske var som helst i världen. Sedan är det bara att skicka datafilen dit laserskrivaren är, detta gör att det inte behövs lika mycket folk inblandat. Här finns tyvärr också ett säkerhetsproblem. Det gäller att ha väldigt bra säkerhetssystem så att ingen kan stjäla och/eller kopiera datafilerna som är hela vår affär. Där finns en del arbete att göra när det gäller hur vi ska skydda våra produkter i framtiden, fortsätter Holmström.

Siemens hade bjudit in facktidningar inom teknik från Norge, Holland, Estland, Litauen och Sverige för att få ut sitt budskap. Entusiasmen från Hans Holmström samt hans medarbetare Vladimir Navrotsky och Andreas Graichen gick inte att ta miste på.

– Något som tidigare tog sex månader kan med 3 D-printing lösas på betydligt kortare tid. I vissa fall på en vecka eller några dagar, berättar Vladimir Navrotsky , chef för den tekniska och innovativa avdelningen på Siemens i Finspång.

Tekniken fungerar så att ett tunt, tunt lager av mikroskopiskt små metallpartiklar "skrivs" (läggs) på varandra för att skapa en komponent med hjälp av 3 D-skrivaren. Just nu används den till att laga änden på brännarna till storsäljaren SGT-800. En gasturbin som Siemens säljer cirka 50 av per år till ett pris av minst 100 miljoner svenska kronor per enhet beroende av tillval och serviceavtal.

– Skrivaren vi använder till detta är unik. Det finns bara en av dess slag i världen. Vi har konstruerat den tillsammans med tillverkaren och utfallet är mycket lyckat. Det går lätt att anpassa till den senaste designen och reparationstiderna kortas, förklarar Navrotsky.

Möjligheterna verkar obegränsade.

– Det svåra är att få utbildade designers att tänka nytt. Med 3 D-printing kan vi ifrågasätta det mesta. Istället för att borra ett hål kan vi vrida och vända och skära lite som vi tycker bara för att testa något nytt, berättar Andreas Graichen , som är en av tre Siemensanställda som på heltid ägnar sig helt och fullt åt den nya tekniken.

– Vi började med 3 D-teknik på allvar för fem år sedan och är fortfarande på lärostadiet. Men vi ligger i framkant och har redan börjat använda det till viss del. Det vi tittar på nu är skovelbladen i turbinerna. Men det gäller att hitta material som tål riktigt hög värme, säger Andreas Graichen.

Hans Holmström sammanfattar satsningen:

– Kunderna struntar i hur vi gör bara de får en så billig och bra produkt som möjligt. Det gäller också att hela tiden ligga först. Skulle vi bli kopierade så ska vi ändå vara på väg med nya och bättre lösningar än det som har kopierats. Det måste hela tiden vara vår styrka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!