Så här slipper du magsjukan i sommar

När värmen kommer frodas några av våra mest fruktade bakterier. Undvik bakterierna med smittskyddsläkarens tips.

Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Östergötland2015-07-02 22:05

De anmälda fallen av magsjuka från E coli-bakterier har redan dubblats sedan 2014. De drabbade har främst smittats av opastöriserad mjölk och icke genomstekta köttprodukter som köttfärs. Att värmen dessutom gjort entré gör att det blir än högre risk att insjukna i magsjuka.

– Vi har normalt en topp av dessa bakterier under sommaren när vi har varmt väder, äter ute och slarvar med att kyla vår mat, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland.

Anmälningarna av fall med salmonella till smittskyddsenheten vid Universitetssjukhuset i Linköping har även de ökat. Typiska symptom är magont, diarré, kräkningar och feber. En person som insjuknar efter att ha blivit smittad med salmonella kan vara sjuk i allt från bara några timmar till flertalet dagar.

EHEC är en annan bakterie som Britt Åkerlind fått se ovanligt mycket av i år. Bakterien kan orsaka blodiga diarréer och långvariga infektioner. Extra stor risk löper personer med redan nedsatt immunförsvar.

– Vi har än så länge fått in 20 fall vilket är vad vi fick in under hela året 2014, säger Britt Åkerlind.

Men det är inte särskilt svårt att skydda sig mot bakterierna.

– Tvätta händerna efter toalettbesök och inför matlagning. På sommaren kanske man också bör tänka på att tvätta händerna efter att ha kontakt med djur, säger Britt Åkerlind.

Bakterierna tar sig främst in i oss via maten så vi bör vara extra vaksamma på hur vi hanterar vår mat under sommaren. Tänk på att separera kött från andra matvaror och inte använda samma knivar och skärbrädor för kött som för grönsaker. Skölj alltid grönsaker och bär ordentligt, även om det står på förpackningen att de redan är sköljda. Matlådor ska in i kylen direkt och inte stå i rumstemperatur medan du avslutar middagen. Har du egen brunn i sommarstugan bör du även vara försiktig med om vattnet plötsligt ändrar karaktär.

Om du grillar kött ska du se till att inte använda samma tallrik till färdigt som till otilllagat kött vid grillningen. Bakterierna som lever på ytan av köttet dör i grillen men finns kvar på tallriken som köttet låg på innan grillen.

Britt Åkerlind höjer även ett varningens finger mot trenden med otillräckligt stekt kött.

– När proffskockar klagar mat och gör blodiga biffar har de bra matvaror och skär bort stora delar av köttet.

Att göra samma sak hemma med billiga råvaror kan däremot vara en risk.

– Vi har haft ett fall där de smittade hade ätit just köttfärs som inte var ordentligt tillagad, säger Britt Åkerlind.

* Tvätta händerna efter toalettbesök, innan matlagning och efter kontakt med djur

* Använd inte samma skärbrädor och knivar för kött och grönsaker

* Skölj alltid maten ordentligt

* Ställ in matlådan i kylen direkt

* Var uppmärksam på vattnet i egna brunnen

* Tillaga kött odentligt

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!