Regionpolitiker i debatt om sexuella trakasserier

#Metoo har nått regionpolitikens högsta instans i Östergötland. Sexuella trakasserier och övergrepp diskuterades på regionfullmäktige under onsdagen.

Initiativtagare. Marie Morell (M), oppositionsråd, var upphov till debatten om sexuella trakasserier inom Region Östergötland.

Initiativtagare. Marie Morell (M), oppositionsråd, var upphov till debatten om sexuella trakasserier inom Region Östergötland.

Foto: Michael Svensson

Östergötland2017-11-22 20:00

Diskussionen utbröt till följd av en fråga ställd av Marie Morell (M). Hur handskas regionens skolor, Lunnevads folkhögskola och Naturbruksgymnasiet med frågan, undrade hon.

– Vi har växt upp med gliringar och tafsande där ingen sa ifrån. Vi lever i en kultur där det anses ok att göra och ok att ta emot.

– Därför vill jag rikta strålkastarljuset på de skolor vi har ansvar för. Jag vill starta en diskussion som leder till att ungdomarna kan känna sig trygga där, fortsatte Marie Morell.

Båda skolor har planer för hur trakasserier och mobbing ska bemötas men bara en anmälan om sexuella trakasserier har gjorts det senaste året. Anmälan skedde på Lunnevads folkhögskola, ingen anmälan har gjorts på Naturbruksgymnasiet som har verksamhet både i Linköping och Norrköping.

Anita Jernberger (L) som är ordförande i regionutvecklingsnämnden med ansvar för skolorna, tror inte att det avspeglar verkjligheten.

– Jag tror den kulturen finns också där. Vi ska sätta spotlight på frågan och precis som när man letar efter kantareller så så kommer vi att se att där finns många bara vi hittar en, sa hon.

Madelaine Pavlidis (L) lyfte debatten till föräldrars och släktingars ansvar.

– Nu har vi chansen att diskutera med barnen om var gränserna går.

Därmed var debatten ute ur skolan och vidgades till Region Östergötlands verksamhet i stort.

– Marken skälver under våra fötter till följd av att kvinnor agerar koillektivt. Då händer något i samhället, de har visat på att problemet är strukturellt. Sjukvården är hierarkisk vilket förstärker den strukturen. Vi behöver ta ansvar för det som sker inom vår organisation, sa Emil Broberg (V)

Martin Tollén (S) manade alla att rannsaka sig.

– Vad har vi själva gjort när vi sett övertramp? Vi måste börja säga ifrån, menade han.

Alma Basic (S) berättade att hon redan som åttaåring utsatts för att ha blivit tagen på brösten.

– Jag kände obehag, maktlöshet och skam. Men då pratades det inte om sexuella trakasserier. Vi måste se till att det finns en organisation för att fånga upp utsatta, så att de har någon att vända sig till.

Anders Härnbro (S) pekade på att det regelbundet görs medarbetarenkjäter inom regionen, men att få vittnar om att de utsatts för övertramp av sexuel karaktär.

– Vi som arbetsgivare måste lyfta frågan. I medarbetarenkäterna får vi inte många som svarar att de utsatts, men vi vet att det existerar. Jag hoppas fler ska våga säga till och säga ifrån.

Skakad. Kvinnors vittnesmål har fått marken att skälva. Nu ska inget sopas under mattan, sa Emil Broberg (V)
Skakad. Kvinnors vittnesmål har fått marken att skälva. Nu ska inget sopas under mattan, sa Emil Broberg (V)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!