”Praktisk handling kan göra skillnad”

Om vi vågar utmana negativa mönster så kan vi också bryta dem, menar experten.

Destruktiva normer. För att komma åt problemen måste alla män känna ett ansvar att jobba med de här frågorna, anser
Roger Klinth. Arkivbild: Jeppe Gystafsson

Destruktiva normer. För att komma åt problemen måste alla män känna ett ansvar att jobba med de här frågorna, anser Roger Klinth. Arkivbild: Jeppe Gystafsson

Foto: Jeppe Gustafsson

Linköping2016-01-10 10:15

Roger Klinth, lektor i genusvetenskap vid Linköpings universitet, håller med om att det finns en hel del destruktiva normer och sätt att tänka – kring både manlighet, sexualitet och kvinnor.

– Även om vi ofta slår oss för bröstet och säger Sverige är ett föregångsland och att svenska män är jämställda så finns det en undervegetation där som är väldigt påtaglig, säger han.

Han tror att många män är bra på att anpassa sitt förhållningssätt till kontexten de befinner sig i, men i vissa sammanhang är det fortfarande legitimt att uttrycka fördomar och inskränkta värderingar.

– Särskilt i manliga sammanhang, som idrott och mansdominerade arbetsplatser, florerar den typen av jargong som formar idéer kring vad en man kan, får och bör göra.

Roger Klinth anser att vi behöver jobba mycket mer med de här frågorna, både på det privata planet och på samhällsnivå. Samtidigt är det en laddad fråga, menar han, eftersom många män känner sig påhoppade så fort ämnet förs på tal.

– För att komma åt problemen måste alla män känna ett ansvar att jobba med de här frågorna – och med sig själva. För även om inte alla män som ger uttryck för den typen av tankar går och blir våldsverkare så är vi alla en del av sammanhanget.

Kvinnor då?

– Ja, kvinnor också givetvis, men jag tror framför allt att det är män som måste ta ansvar för det här.

För att åstadkomma långsiktiga förändringar krävs hårt arbete och att fler orkar ta diskussionen.

– Det gäller att våga utmana de tysta och för givet tagna mönstren som finns i manliga miljöer. Först när man gör det blir det öppet för förändring.

Som exempel tar han Kiruna hockey. 2014 bytte laget till regnbågsrandiga matchdräkter som ett statement, för att utmana de destruktiva föreställningsramarna kring både homosexualitet och manlighet som ofta finns inom ishockeyn. Laget genomgick också en utbildning och blev HBT-certifierade.

Kiruna hockey hade alltid haft en stark machokultur. Förslaget att byta tröjor kom från en av sponsorerna och drevs igenom av klubbens ordförande Johan Köhler. Satsningen blev både kritiserad och hyllad. Några spelare valde att hoppa av och laget förlorade flera av sina sponsorer, men många blev kvar och sedan dess har både attityden och stämningen i laget förändrats.

– Såna initiativ i tydligt mansdominerade arenor är otroligt lovvärda. Kiruna hockey har satt de här frågorna på kartan i idrottssverige och skapat massor av intressant debatt. Det är ett bra exempel på hur man i praktisk handling kan göra skillnad, säger Roger Klinth.

Fotnot: Hbt-certifiering innebär att verksamheter utbildas i frågor som rör homo-, bi- och transsexuella.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!