Pizzabagare tävlar i SM

Två östgötska pizzabagare är med och slåss om titeln i pizza-SM i september.

Zana och Zeki är konkurrenter om SM-titeln. Men en gemensam seger har pizzabagarna från Norrköping redan vunnit. "Vi har slagit ut nollåttorna ur tävlingen", säger Zana.

Zana och Zeki är konkurrenter om SM-titeln. Men en gemensam seger har pizzabagarna från Norrköping redan vunnit. "Vi har slagit ut nollåttorna ur tävlingen", säger Zana.

Foto: Emma-Sofia Olsson/NT

Östergötland2015-07-06 15:30

I kvalificeringstävlingen till SM nyligen var det fyra av sju deltagare som tog sig vidare till finalen i Göteborg den 3 september. Två av dem kommer från Norrköping.

Det är vetelranen Zeki Hanouch från Hageby pizzeria och utmanaren Zana Aziz Mohammad från Pizzeria Massimo.

– Norrköping är en stark pizzastad, säger Zeki, som tävlar med en pizza som han gett namnet Duetto. Grillad lammfilé, grillade auberginer och squash, körsbärstomater med vitlökscreme och bladpersilja är en del av ingredienserna.

– Jag använder två olika sorter av allt. Pizzan är en blandning mellan svenskt och libanesiskt. Jag har två kulturer som jag är stolt över och jag plockar det bästa från båda, förklarar Zeki, som varit pizzabagare i över 30 år.

Zana Aziz Mohammad är kock sedan 18 år tillbaka men har bara varit pizzabagare i sju månader. Hans tävlingsbidrag är en avocadopizza. En deg gjord på dinkelmjöl, ekologisk tomatsås, ruccola, rödlök, lufttorkad skinka och citronolja är en del av hemligheten - och förstås avocado.

– Jag kom på idén till den för tio år sedan när jag jobbade på en italiensk restaurang, berättar han.

För att säkra SM-titeln krävs att deltagarna kan uppvisa både tekniskt kunnande och kvalitetsmedvetenhet när det gäller råvaror. Det krävs också fantasirikedom, både i valet av ingredienser och i sättet som dessa presenteras på pizzan. Men störst vikt lägger juryn vid smak och fräschör.

Det gäller att vara snabb i vändningarna också. De tävlande får bara elva minuter på sig att baka sina två pizzor – plus fem minuters förberedelsetid.

Pizza-SM är en årligt återkommande tävling som arrangeras av Fast Food Magazine i samarbete med ledande branschaktörer. De båda tävlande från Norrköping har redan fått smak på tävlandet och vet med sig att de gärna vill tävla fler gånger.

– Det som är roligt med tävlingar är att man förbättrar sig hela tiden. Annars går man på rutin och varje dag blir likadan, menar Zeki.

– När man tävlar blir det roligt att gå till jobbet varje dag, säger Zana.

Men till att börja med är det årets SM-titel som det handlar om. Vinnaren får utöver äran också 30 000 kronor i prispengar. Men för Zeki och Zana är det inte bara SM-titeln som står på spel. Tävlingen kommer ju även att utvisa vem av dem som bakar Norrköpings godaste pizza.

– Det är jättekul att vi är två som representerar Norrköping. Vi sätter lite press på varandra också, säger Zana.

Zeki Hanouch från Hageby pizzeria och Zana Aziz Mohammad från Pizzeria Massimo är två av fyra finalister i pizza-SM. Nu ligger de i hårdträning.
Zeki Hanouch från Hageby pizzeria och Zana Aziz Mohammad från Pizzeria Massimo är två av fyra finalister i pizza-SM. Nu ligger de i hårdträning.
Fakta

Pizzabagarnas bästa tips

Det är viktigt att inte ha bråttom.

Jobba med kärlek.

Ta reda på var alla råvaror kommer ifrån.

Inspireras av vad andra gör.

Våga testa nya ingredienser - man kan variera i all oändlighet.

Tänk på hur du dekorerar - du äter med ögonen, inte med magen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!