Ovanligt många viltolyckor i länet

"Sänk farten", uppmanar polisen i Östergötland.

Östergötland2014-11-04 13:01

Under några timmar på tisdagsmorgonen fick polisen i Östergötland rapporter om tio viltolyckor på vägarna i länet. Viltolyckor är vanliga på hösten, men att de sker i tvåsiffrigt antal samma morgon hör till ovanligheterna.

– Rådjur är otroligt snabba. De bara hoppar upp framför bilarna. Många som ringer och anmäler säger att det bara small till, säger presstalesmannen Thomas Agnevik.

Tisdagsmorgonens olyckor inträffade på vägarna 1167, 732, E4, 209, 23/34, 35 och 134. Thomas Agneviks råd till alla förare är att sänka farten. Det är enklaste sättet att skydda sig mot en olycka.

– Är det dåligt ljus och man är stressad på väg till jobbet händer det annars lätt.

De flesta viltolyckor sker med rådjur. De leder sällan till några personskador. Men om det är en hjort eller älg inblandad kan det bli allvarligare.

– Varje viltolycka var för sig behöver inte vara allvarlig, men totalt sett är det ett stort problem, konstaterar Thomas Agnevik.

För polisen innebär det en hel del administration. De måste till exempel ta kontakt med jakträttsinnehavaren. Olyckorna leder också ofta till skador på de inblandade fordonen.

– En del förare blir chockade. Det är inte så kul att stå med ett rådjur som sprattlar och blöder, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!