Trycket inom vården ökar. Så även på 1177 Vårdguiden på telefon. Förra året ringde 350 000 östgötar till sjukvårdsrådgivningen. Sedan 2010 har antalet personer som ringer in från länet ökat med 50 000 samtal. Och utvecklingen fortsätter även i år.
– Under januari och februari har samtalen fortsatt att strömma in. Precis som för akuten handlar det mycket om halkolyckor och influensa, säger Asta Lindström, vårdenhetschef på 1177 Vårdguiden i Östergötland.
Men hur kommer det sig att östgötarna toppar statistiken över flest samtal i landet? Är vi mer oroliga eller sjuka än andra? Asta Lindström tror snarare att förklaringen finns i att Östergötland var ett av fem pilotlandsting som införde 1177 Vårdguiden redan 2003.
– Dels har vi funnits länge, dels har vi gått ut med massiv information i både media och inom landstinget. Det har gjort att vi är ganska välkända bland befolkningen.
En färsk undersökning som har gjorts visar att östgötarna är mycket nöjda med sjukvårdsrådgivningen. Studien genomfördes i slutet av november med ett slumpmässigt urval av de patienter som ringde för att få råd. Patienterna fick svara på en rad frågor om kötid, bemötande, information och trovärdighet. Totalt sett har 1177 Vårdguiden ett nöjdhetsindex på 81 av maximalt 100. Och 89 procent av patienterna som ringde in följde också råden de fick.
– Det är jätteroligt att folk är nöjda. Och vi hoppas att det resulterar i att patienterna känner sig lugnare och kanske inte behöver söka vård i första stadiet, utan kan vårda sig själv hemma, säger Asta Lindström.
På sjukvårdsrådgivningen i Östergötland arbetar sammanlagt 75 sjuksköterskor med att besvara inkommande samtal. Den vanligaste frågan handlar om barn.
– Vi får alla sorters frågor. Men mycket handlar om barn med feber, barn med diarré, barn med kräkningar. Men även vuxna med magsmärtor ligger högt upp på tio-i-topplistan.
Det ökade trycket gör även att kötiderna växer. I dagsläget kommer 80 procent av alla samtal i snitt fram inom 19 minuter. De nationella riktlinjerna är att 90 procent av alla samtal ska komma fram inom tre minuter och 95 procent inom nio minuter.
– Bristen på sjuksköterskor gör att vi inte har kunnat anställa i samma takt som behovet ökat. Vi kan inte heller anställa nyutbildade sjuksköterskor eftersom de måste ha erfarenhet när de sitter i telefon och gör bedömningar. Men behovet blir inte mättat, så vi försöker ständigt hitta sätt att korta köerna, säger Asta Lindström.
annelie.bostrom@corren.se