Östgötarna med världens bästa jobb?

De har hittat en affärsidé som gör de flesta gröna av avund. Hans Ebenman och Rikard Fredricson reser världen runt och testar takbarer. Inom ett år hoppas de kunna leva på konceptet.

Empire Lounge, Singapore.

Empire Lounge, Singapore.

Foto: Privat

Östergötland2016-04-09 17:30

Båda gillar barer och båda gillar att resa. När de upptäckte att världens takbarer inte finns listade på ett bra sätt någonstans började de smida planer. Det var för ett år sedan. I höstas drog de igång sina sajter, en svensk och en engelsk.

Många läser nu deras blogg och följarna på instagram är snart 20 000. Tanken är att skapa den bästa samlingssidan om världens takbarer, ge länkar till hotellens bokningssidor, berätta om barernas specialdrinkar, öppettider, eventuella klädkoder och ge en så fullödig recension av baren som möjligt.

– Det är en win-wingrej. Vi bokar möten med barägarna, som förstås hoppas att vår sida kan dra mer folk till dem. Vi har många andra kontakter världen över som hjälper oss att ta bilder och rapportera, säger Hans Ebenman som numera, likt Rikard Fredricson, bor i Stockholm.

Vad är tjusningen med takbarer?

– De ger en skön, storslagen överblick av staden du besöker. Gatuljuden, trafiken och allt sorl, försvinner. Du blir lugn och harmonisk där uppe.

Hur många har ni testat?

– Runt 100, men på sajten har vi 1 000 barer i 100 städer. Våra följare, barerna själva och sociala medier hjälper oss. Flest takbarer finns i New York.

Blir det huvudsakligen positiva omdömen?

– På hemsidan skriver vi mest generell info om takbarerna. Vill man läsa recensioner har vi länkar till TripAdvisor för varje bar. I bloggen skriver vi om vår personliga upplevelse och vad vi tyckte. Där kan det vara både ris och ros.

Häftigaste takbaren du varit på?

– Marina Sands i Singapore, 200 meter upp och med en stor pool. Du hänger över poolkanten, med vidunderlig utsikt. Det är jäkligt coolt.

Någon som särskilt höjdrädda bör undvika?

– Altitude i samma stad. Den är lite småläskig. Det finns också en i Kuala Lumpur 250 meter upp där stängslet bara är någon halvmeter högt. Generellt gäller för höjdrädda att hålla sig ifrån räcket, då brukar det gå bra.

Corren aprilskämt var att det skulle byggas en skyskrapa på 212 meter bredvid Domkyrkan, med en roterande skybar på toppen . . .

– Lysande! Den idén gillar jag skarpt. Byggs den så kommer jag omedelbart och testar baren. Frågan är vilken drink de ska ha som specialitet. Potatis är ju inte så användbart i sammanhanget. Med tanke på flera fina småbryggerier får det nog bli en öl.

Hur går det världsomspännade drinklivet att förena med familjeliv?

– Inte så bra kanske, men än har ingen av oss barn. Min flickvän är bara glad över att få följa med på resorna.

Vad står härnäst på tur?

– I april ska jag till New York och testa 10–15 takbarer och i maj åker jag och Rickard till London och besöker de bästa där. Just nu reser vi och jobbar med sajterna på helger och kvällar, vilket funkar väldigt bra

Någon bar i hemstaden Mjölby som du längtar tillbaka till?

– Ha, ha, ha. Nej inte direkt. Parken var den första jag var på och sedan blev det några vändor till Zebban. Några av mina bästa vänner bor kvar i Östergötland, men när jag besöker dem hänger vi oftast på restauranger.

Fem favoriter

1. Marina Bay Sands, Singapore:

”Här finns världens mäktigaste infinitypool på 67:e våningen med utsikt över hela Singapore. Denna takbar har det mesta.”

2. Flair på Ritz Carlton, Shanghai:

”En av världens coolaste utsikter. Här finns även sköna loungemöbler och stämningen på terrassen är harmonisk.”

3. Wooloomooloo, Hongkong:

”En takbar med ett grymt steakhouse, fantastisk utsikt och lyxig känsla.”

4. 40 Kong, Dubai:

”360-graders utsikt och en härlig partystämning. Bra utbud på goda cocktails också.”

5. Press Lounge, New York:

”Populär terrass med en av New Yorks bästa utsikter. Alltid mycket folk och med förutsättningar till riktigt coola bilder.”

(Hans Ebenman, Rooftopguiden.se)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!