Östgötar opereras oftare i tid

I Östergötland opereras drygt åtta av tio akut sjuka patienter i rätt tid. Det är betydligt bättre än i andra regioner där akuta operationer mycket oftare skjuts upp.

Foto: Bertil Ericson/TT

Östergötland2015-10-02 06:45

Inom vilken tid en akutpatient ska opereras beror på vad patienten lider av. Det görs en medicinsk prioritering. Om det till exempel är tarmvred eller blindtarmsinflammation ska patienten hamna under kniven inom två eller sex timmar beroende på i vilket tillstånd patienten är. Om operationen skjuts upp längre än så kan patienten drabbas av komplikationer, vårdskador eller i värsta fall dö. Därför är det så viktigt att ha rutiner för att den medicinska prioriteringen verkligen följs.

Svenskt perioperativa registret Spor redovisade nyligen sin första stora årsrapport. I den framgår att fyra av tio akuta operationer som utförs av de anestesi- och operationskliniker i nio av landets landsting som redan anslutit sig till registret, skjuts upp. I Östergötland rapporteras alla operationer som sker i regionens regi till registret, alltså inte de som utförs på privata kliniker. Och här är enligt Eva-Lena Zetterlund, produktionsenhetschef Sinnescentrum, situationen långt bättre. Bara två av tio får vänta för länge.

– Jag tror inte vi någonsin kan landa på att alla opereras inom tidsgränsen eftersom även de som kanske fått vänta en kvart registreras som uppskjutna, men lite bättre kan vi bli. Vårat mål är att nio av tio operationer som ska ske inom två eller sex timmar utrförs inom tidsgränsen. Om fyra av tio skjuts upp, då undrar jag hur det är fatt, kommenterar hon.

Kvalitetsregistret Spor

I Sverige utförs 65 operationer per 1000 invånare/år, cirka 600 000 ingrepp årligen. Ungefär 60 procent av alla vårdskador i Sverige kan relateras till kirurgisk vård. Syftet med registret är bland annat att bidra till att minska antalet vårdskador. Spor bildades förra året och har sedan dess följt upp 275 000 ingrepp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!