Östgötar – ni är bäst på att rädda

Östgötar är bäst i riket på att rädda människor som drabbas av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhusens väggar.

Foto: Mostphotos

Östergötland2017-11-19 15:00

Vid plötsligt och oväntat hjärtstopp är varje minut som går tills dess att livräddande insatser görs avgörande. Efter fem minuter skadas hjärnan och efter femton minuter leder hjärtstoppet oftast till döden. I Östergötland räddas sjutton procent av dem som drabbats till livet, medan rikssnittet är elva procent.

Östergötland har legat i topp de senaste två åren, från att inte ens varit med på tio i topplistan för fyra år sedan.

I Svenska hjärt- och lungräddningsregistret senaste rapport framgår att antalet människor som räddas efter ett hjärtstopp har ökat i hela landet. En viktig faktor är att allt fler invånare i Sverige har lärt sig hjärt- och lungräddning (HLR). Tre av fyra personer som drabbas av hjärtstopp när någon medmänniska ser det, får HLR innan ambulansen är på plats. Sverige ligger därvidlag i världsklass. Det är vanliga medborgare som gör den första insatsen i majoriteten av de fall där människor drabbas utanför sjukhusen.

Hjärt-lungräddning har så när blivit en folkrörelse där sjukvården, ambulanssjukvården, räddningstjänst, polis, andra organisationer såsom Röda Korset, Sim- och livräddningssällskapet och enskilda medborgare deltar, konstateras det i rapporten.

Insatser av ambulanspersonal och vården på sjukhus har blivit bättre. Dessutom har antalet hjärtstopp då ambulansen redan är på plats ökat till följd av att anhöriga, vittnen eller den drabbade själv, larmar ambulansen redan när patienten visar symptom (se fakta).

Tiden från larm tills dess att ambulansen är på plats har ökat med ett par minuter sedan början av 2000-talet. I rapporten anges resursbrist som orsak. Östergötlands ambulans är dock bättre på andra håll i landet. Den når patienten på i snitt nio minuter från att den larmats, mot rikssnittets lite dryga tio.

Trots att det ibland tar tid för ambulansen att komma fram har tiden från hjärtstopp till så kallad defibrillering minskats. Att många hjärtstartare placerats ut i samhället bidrar till det. I Östergötland finns till exempel 636 sådana hjärtstartare. Att använda dessa så snabbt som möjligt bidrar i hög grad till den drabbades möjlighet att överleva. Här hittar du den närmaste hjärtstartaren.

Plötsligt hjärtstopp Så många räddas

Bland annat astmaattacker, hårt slag mot bröstkorgen och drunkningstillbud kan orsaka plötsligt hjärtstopp. Vanligast är dock hjärtsjukdom.

Symptom som stark bröstsmärta, stickningar och domningar ut i arm, hals eller käke, kallsvett, illamående, kräkningar och tung andning är tecken på hjärtinfarkt som kan leda till ett hjärtstopp.

Drygt 10 000 människor drabbas årligen av hjärtstopp i Sverige.

Förra året överlevde enligt Svenska hjärt- och lungräddningsregistret 1317 personer.

577 av dem drabbades utanför sjukhus, de flesta i hemmet.

Lasarettet i Motala är ett av de tio sjukhusen i Sverige som har högst andel överlevare av patienter som drabbas på sjukhus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!