Människor skyddas mot mjältbrand

Mjältbrand är en zoonos sjukdom som kan smitta från djur till människa men inte mellan människor. Men det är ingen fara för allmänheten i det smittade området.

Foto:

Linköping2016-08-04 11:29

Videon är inte längre tillgänglig

I värsta fall kan mjältbrand, eller anthrax, smitta människor, men vi är inte så lättsmittade som när det gäller "människobaserade" sjukdomar.

– Anthrax är djurbaserad i botten, och ibland går den över på människa. Sjukdomen är alvarlig, men det är väldigt sällan en människa blir smittad, förklarar Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland.

33 personer som alla har jobbat i närheten av de döda djuren behandlas i förebyggande syfte nu med antibiotika.

– Det gemensamma för zoonoserna, som naturligt finns bland djur, är att om en människa blir smittad, så smittar denne inte en annan människa. Alla människor som får en zoonos sjukdom har blivit smittade direkt av ett djur.

Britt Åkerlind menar att det är bara när man hanterar det döda djuret som man riskerar att smittas.

– Ett djur som ter sig friskt och går omkring i hagen smittar inte över huvud taget, det utsöndrar inte bakterier. Men när djuret dör så dör det inifrån, för då har anthraxbakterierna mångfaldigats i djuret. Börjar djuret då läcka blod, urin eller andra kroppsvätskor så är det där anthraxbakterien finns.

Därför finns det inte heller någon risk för människor som arbetar med friska djur eller rör sig mycket i området att bli smittade.

– Om du hittar ett dött djur i skogen ska du inte gå fram till det, utan då ska man anmäla fyndet till Jordbruksverket. Håller man sig till de reglerna så är det ingen fara att röra sig i området.

Djur vaccineras mot mjältbrand i förebyggande syfte medan människor vanligtvis behandlas med antibiotika. Vaccin för människa finns inte i Sverige och därför är det bättre att behandla med antibiotika.

– Har man varit i närheten av ett smittat djur så vet man det, och då sätter vi in antibiotika i förebyggande syfte. Det senaste dödsfallet i Sverige var 1965, så det fungerar bra och då vill vi inte utsätta människor för vaccin som kan ge väldigt allvarliga biverkningar.

Zoonos sjukdom

Zoonos är en sjukdom som sprids mellan människor och djur. Vissa mikroorganismer som företrädesvis orsakar sjukdomar hos djur kan i vissa fall spridas mellan djur och människa. Sådana infektionssjukdomar brukar kallas för zoonoser. Spridningen av en zoonos går i princip till så att sjukdomen förekommer bland en infekterad djurpopulation och överförs från denna till människa via direkt kontakt, via vektor eller via av djur förorenat vatten eller livsmedel, till exempel salmonella. Vanligen sprids sjukdomen inte vidare från människa till människa.

Källa:Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!