M + SD = Hetaste frågan på möte?

Moderaterna samlas till sitt stora Sverigemöte på fredag. Valrörelsen har dragit igång. Just nu pekar opinionsundersökningarna inte precis uppåt. Vilken strategi ska (M) välja? Vad kommer de att prata om? Ett givet samtalsämne: samarbetet med Sverigedemokraterna.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Östergötland2017-03-22 05:30

Det var Moderaternas ledare Kinberg Batra som i januari öppnade för samarbete med Sverigedemokraterna. Det har väckt starka känslor i partileden.

Men på vissa håll i landet pågår samarbetet redan. I Hässleholm, till exempel, har de borgerliga partierna tagit makten med hjälp av SD. Hur är det i Östergötland? Vill M samverka med SD? Vi har kartlagt läget i kommunerna.

– Det går inte längre att låtsas som om SD inte finns, sade Anna Kinberg Batra (M) i januari.

Hon pratar om möjligheter till samarbete i riksdagen men inte i regeringen.

– Det är uteslutet att ha dem i regeringen.

På kommunal nivå säger de flesta M-politiker nej till ett utökat samarbete med Sverigedemokraterna – fast avståndstagandet är inte totalt.

– Vi kan inte tänka oss att bygga en majoritet med Sverigedemokraterna, säger Christian Gustavsson i Linköping, men i vissa sakfrågor kanske vi ligger nära varandra och kan enas. Reglerna kring bullerkrav, till exempel.

Det kan ju råka vara så att olika partier, som M och SD, tycker likadant om enskilda förslag, säger Jerry Broman. Det händer hela tiden, och att rösta lika i de fallen betyder inte att man samarbetar.

– Samarbete kräver en gemensam värdegrund. Det har vi inte med SD.

Paul Lindvall i Linköping är mer tydligt avståndstagande.

– Om vi hade valt att samarbeta med Sverigedemokraterna efter valet 2014 hade vi i den borgerliga alliansen kunnat få en starkare ställning än Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet ihop. Men det var och är otänkbart. Vi förhandlar inte med dem.

Inte ens om det skulle ge er en majoritet, alltså?

– Nej. Politik är på riktigt. Det handlar inte bara om att räkna röster på olika sätt. Vi ska samverka med partier som kan vara bra för Linköping och för medborgarna. Och det är inte Sverigedemokraterna.

– Dessutom har de en komplicerad historik med främlingsfientliga rötter. För min del är det uteslutet att samarbeta med dem.

I Norrköping säger oppositionsrådet Sophia Jarl nej till aktivt samarbete med SD. Däremot kan M stödja förslag från SD. I januari röstade M till exempel för en kandidat från SD till en politiskt sammansatt grupp som skulle jobba kring hedersvåld.

– Vi samarbetar inte med något av oppositionspartierna. Däremot handlar det för oss om att få ut så mycket som möjligt av vår politik, säger hon.

Samtidigt säger hon, liksom andra Norrköpingsmoderater, att målet är ett samarbete inom Alliansen.

– Vi måste återupprätta Alliansen i Norrköping, säger förre oppositionsrådet Fredrik Bergqvist.

– Vi delar grundläggande värderingar med Alliansen, säger Joanna Sjölander. Vi tänker inte inleda budgetsamarbete eller regera med Sverigedemokraterna. I enskilda frågor lyssnar vi alltid på alla partier och alla är fria att rösta på våra förslag. I motioner tar vi ställning till innehållet och inte avsändaren. Det är helt odramatiskt.

Caroline Unéus är oppositionsråd i Motala och hon har inga invändningar mot att Moderaterna på riksplanet ska föra samtal med SD.

– Nej, men här i Motala är det Alliansen som jobbar tillsammans och här är SD inte välkomna in i samarbetet.

Det politiska läget i Motala (då S och MP bröt med V för att sedan ta dem tillbaka) gav en öppning för Alliansen att ta makten med hjälp av SD. Men det frestade inte Caroline Unéus.

– Vi har ett samarbete i Alliansen och vi kommer att gå till val tillsammans. SD är inte välkomna in i Alliansens finrum. Om de sedan stödjer våra förslag så är det en annan sak, det kan vi inte styra.

Har ni några samtal med SD i dag?

– Nej.

I Mjölby är SD i princip utfryst från kommunstyrelsen. Socialdemokrater, Miljöpartister, Kristdemokrater och Centerpartister samarbetar i en majoritet som bildades just för att mota bort SD. Moderater och Liberaler har en sorts oppositionell allians, och SD står utanför.

Grupperna lägger egna budgetförslag, men till slut jämkar alla ihop sig så att budgeten till sist landar i ett slutligt förslag, en bred kompromiss – utan Vänsterpartiet som inte sitter i kommunstyrelsen.

Monika Gideskog, Moderaternas gruppledare, säger att något samarbete med SD inte är aktuellt, inte ens om den nuvarande majoriteten inte skulle sitta kvar efter valet 2018.

I Ödeshög samarbetar Moderaterna varken med SD eller något annat parti. Den borgerliga alliansen sprack för något år sedan när M lämnade samarbetet. Socialdemokraterna blev ny samarbetspartner till C och KD.

– Vi ser inte att vi kommer att samarbeta med SD den närmaste tiden, säger Jonas Andersson, gruppledare i fullmäktige. Givetvis är SD och övriga partier välkomna att stödja oss i våra frågor, likväl kommer vi att stödja partier i de frågor som överensstämmer med ett moderat synsätt.

För Moderaterna skulle ett samarbete med SD inte leda till någon möjlig majoritet. KD är ensamt större än vad M och SD är ihop – och skulle M återgå till den borgerliga alliansen skulle den bli så stor att den inte behöver något SD-stöd.

I Kinda samregerar Socialdemokrater med Moderater och Kristdemokrater.

– Vi vill inte ingå samarbete med vare sig Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna. Samtidigt måste man visa respekt för väljare som röstar på V och SD genom att räkna in de mandat de står för, säger Björn Hoflund, förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

Varför kan ni inte tänka er att samarbeta med SD?

– Det är svårt att se hur de ska rösta i olika frågor. De SD-företrädare vi har i Kinda är inte problematiska. De röstar ju ofta med våra förslag. Däremot är det problem med partiet som helhet. Vad står de för egentligen? Dels har partiet ett påtagligt nazistiskt förflutet, dels har det inte samma trovärdighet som andra partier.

Sverigedemokraterna är det tredje största partiet i Åtvidabergs fullmäktige efter valet. S och M valde att fortsätta sitt majoritetssamarbete för en tredje mandatperiod. Deras majoritet är mycket stabil med 22 av 35 mandat i fullmäktige. Övriga partier, utom SD, ingick valteknisk samverkan och därmed hamnade SD utanför alla samarbeten och fick ingen representation utom i fullmäktige.

– I Åtvidaberg har vi Moderater samma synsätt på denna fråga som på nationell nivå, förklarar Douglas Wedenberg, partiordförande i Åtvid. Vi kan alltså söka stöd för vår politik hos samtliga invalda partier, även SD. Vi kommer dock inte att inleda budgetsamarbete eller regera med dem.

I Valdemarsvik är det inte aktuellt med något SD-samarbete, säger oppositionsrådet Anna Nilsson.

–. Vi har ett borgerligt samarbete i Valdemarsvik inom Alliansen. Vi pratar med SD-ledamöterna och de får gärna rösta på våra förslag. Men mer än så är det inte. SD behandlas som vilket parti som helst av oss. Partiet har röstats fram i demokratiska val och det ska respekteras, anser vi.

Maktförhållandet i kommunen skulle heller inte ändras om M valde att samarbeta med SD. Valdemarsvik styrs idag av Socialdemokrater, Vänsterpartister, Miljöpartister och Nybyggarpartiet.

I Finspång håller den traditionella borgerliga fyrpartialliansen ihop.

– Det finns inget som helst samarbete med Sverigedemokraterna, säger oppositionsrådet Inge Jacobsson. Det skulle inte ge oss någon majoritet i alla fall.

En enda minimal uppgift har SD fått här.

– Ja, när vi justerar protokollet efter fullmäktigesammanträdena brukar vi ha två justeringsmän, en från majoriteten och en från oppositionen. På det rullande schemat har SD fått vara med, säger Inge Jacobsson. De justerar protokoll ungefär en gång om året alltså.

I Söderköping är samarbetsfrågan helt hypotetisk. SD har 3 av de 39 platserna i kommunfullmäktige, men ingen är eller har varit besatt av partiet. En av deras platser innehas av en politiskt obunden person.

Samma läge råder i Vadstena. SD har ett mandat i fullmäktige, men har valt att inte tillsätta den platsen. I Boxholm finns inga officiella SD-politiker, bara två tomma stolar i kommunfullmäktige och i Ydre har SD ett mandat av totalt 21, inte mycket för M att bygga samarbete med.

Jonas Andersson (M) Ödeshög.
Jonas Andersson (M) Ödeshög.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!