Linköping tar över Mjölbyenergi

Mjölby kommun släpper majoritetsägandet i energibolaget MSE, Mjölby-Svartådalen Energi AB. Tekniska verken i Linköping blir majoritetsägare och Motala kommun lämnar bolaget helt och hållet.

Foto:

ÖSTERGÖTLAND2017-01-26 19:16

De tre ägarna har diskuterat ägandeförhållandena i MSE under en tid. Redan förra året meddelade Motala kommun sin avsikt att lämna bolaget och i samband med det omprövade också Mjölby kommun och Tekniska verken sina ägandeförhållanden.

Motala äger i dag 10 procent av bolaget, Mjölby 55 procent och Tekniska verken 35 procent. Den planerade förändringen innebär att Mjölby kommun blir ägare till 49 procent av MSE och Tekniska verken i Linköping till 51 procent.

Genom ett fortsatt ägande på 49 procent markerar Mjölby sin tro på bolaget som en nödvändig del i kommunens fortsatta tillväxt.

– MSE är ett välskött bolag, säger Cecilia Burenby (S), kommunstyrelsens ordförande i Mjölby kommun. Jag tror att den här ägandeformen kan bli bra, men det behövs fortfarande en förankringsprocess i de olika politiska partierna. Vi är inte klara med aktieägaravtalet.

Energibranschen står inför omfattande förändringar exempelvis när det gäller reglering, lönsamhet och investeringar. För att möta de framtida utmaningarna krävs ett ägande som möjliggörrealisering av synergier kombinerade med regional samordning.

MSE har till följd av energibranschens utmaningar, låga elpriser och en tung investeringsperiod – med nytt kraftvärmeverk – stora utmaningar framför sig för att återfå en för ägarna rimlig lönsamhet.

Med Tekniska verken som majoritetsägare skapas bättre förutsättningar för utökad samverkan, utveckling och realiserande av synergier med en fortsatt stark förankring i samhällsbyggandet i Mjölby kommun.

– Med denna affär säkerställer vi fortlevnaden för Mjölby-Svartådalen Energi AB, säger Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande i Linköping.

MSE:s vd Lena Svensk är positiv till ägarförändringen och Anders Jonsson, vd för Tekniska verken, menar att samarbetet skapar synergier som båda bolagen tjänar på.

– För både Tekniska verken och MSE betyder det här att vi tillsammans stärker vår regionala roll, säger han.

Ägarförändringen planeras till månadsskiftet april/maj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!