Ladda upp för helgens Östgötadagar

I helgen finns hela 150 möjligheter att se vad länet har att erbjuda – Östgötadagarna hålls för 15:e gången.

Foto: Göran Palmqvist / arkiv

ÖSTERGÖTLAND2015-09-04 17:00

Redan på fredagen var det lite tjuvstart på några ställen, kaféer och restauranger hade fredagsmys för familjer.

Varje år har dagarna ett särskilt tema, i år är det Barn, efter förra årets Mat. Alla arrangörer vet därmed att de förväntas ha någon särskild verksamhet som vänder sig särskilt till barnen.

– Vi har arrangemang från Finspång i norr till Ydre i söder, säger Susanna H Fredriksson, driftchef inom Visit Östergötland.

Här finns företag som visar upp sig, hembygdsgårdar och föreningar. Tre priser delas ut: Årets bakverk, Årets konsthantverk, samt Landsbygdsstipendiet. Tidigare har utdelningarna skett vid en gemensam invigning men i år är de tre inbjudna till Linköpings slott, där de också ska dricka kaffe med landshövding Elisabeth Nilsson.

Årets bakverk är Solkakan, framtagen av Ulla Pettersson, som är kallskänka på Rimfors strand. Kakan kommer att serveras på många olika ställen under helgen.

Årets konsthantverk är en blåklint i ett halsband vars snodd är gjord av cykelslang. Den är skapad av Jenny Aakul från Heda. Hon arbetar med åkerbruk, blåklinten är gjord av en aluminiumburk.

Årets landsbygdsstipendiat är Tord Carlsson som driver Önnebo handel.Stipendiet delas ut av Länsförsäkringar.

Susanne Fredriksson vill särskilt lyfta fram Sya Hembygdsförening, som deltagit alla åren. Vill du se alla erbjudanden som finns att välja bland i helgen kan du gå in på www.ostgotadagarna.se (extern länk).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!