Brutal batongmisshandel av resenär

Norrköpings tingsrätt dömer en ordningsvakt och en väktare för misshandel av en pendeltågsresenär från Linköping.

Foto: Tord Olsson

LINKÖPING2014-09-28 20:35

Händelsen inträffade på kvällen den 24 januari i år när en Linköpingsbo blev igenkänd av en av männen redan vid avresan från Linköping. Denne ska vid något tidigare tillfälle ha uppträtt stökigt och uppmanades nu att stiga av pendeltåget, men löd inte utan satt kvar på sin plats.

Ordningsvakten beslutade då att mannen skulle gripas men utan att informera pendeltågsresenären om detta. Tillsammans med väktaren agerade han så att bråket eskalerade och till slut gick över styr. Pendeltågsresenären insåg att han skulle bli omhändertagen av polis i Norrköping om han fortsatte resan dit och såg därför till att kliva av vid stationen i Kimstad.

Många batongslag

Ordningsvakten försökte förhindra att pendeltågsresenären klev av i Kimstad. När så ändå skedde tog han upp förföljandet av mannen tillsammans med väktaren. De slog med sina batonger för att få mannen att lägga sig ned på marken, men utan att lyckas. Tre oberoende vittnen har intygat att mannen fick ta emot ett stort antal batongslag. Enligt domen ska ordningsvakten ha gett honom 20-30 slag och väktaren cirka 15 slag. Pendeltågsresenären försökte freda sig med hjälp av sin ryggsäck, men ordningsvakten anser att han själv blev slagen i ansiktet.

Förnekar brott

Både ordningsvakten och väktaren förnekar brott. De hänvisar till nödvärnsrätten och att de i sin tjänstgöring ska ha laga rätt att tillgripa våld. Tingsrätten skriver i domen att "det stora antalet upprepade slag inte varit proportionerligt". Omständigheterna var inte sådana att det var försvarligt av ordningsvakten och väktaren att använda det våld som de gjorde.

"De hade inte laga befogenhet för sin våldsanvändning", konstaterar tingsrätten i domen och anser att de båda männens hänvisning till nödvärn är obefogad. Även om pendeltågsresenären är en betydligt större man än både ordningsvakten och väktaren påpekar tingsrätten att det fanns alternativa handlingssätt för dem än att tillgripa våld. Pendeltågsresenären lämnade platsen för att undvika att bli slagen. Enligt tingsrätten borde de ha kontaktat polisen i Norrköping och under tiden de inväntade hjälp därifrån endast följa efter mannen.

Döms för misshandel

Tingsrätten anser att de tre vittnenas berättelser har ett högt bevisvärde och dömer de båda männen för misshandel av pendeltågsresenären. Påföljden för båda blir villkorlig dom och för ordningsvakten även 40 dagsböter och för väktaren 30 dagsböter. De ska tillsammans också betala ett skadestånd på 7 000 kronor till pendeltågsresenären.

Ordningsvakten ville att pendeltågsresenären skulle dömas för våld mot tjänsteman, något tingsrätten inte går med på. Och det skadestånd på 6 000 kronor som ordningsvakten ville ha ogillas. Det hot mot tjänsteman som pendeltågsresenären gjort sig skyldig till bedömer tingsrätten vara ett ringa brott i sammanhanget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!